Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Clegg-mania στην Αγγλία

Britain's Liberal Democrat leader Clegg and finance spokesman Cable answers questions at a news conference at the party headquarters in central London

Πρώτος στις δημοσκοπήσεις, πλέον δημοφιλής πολιτικός από την εποχή του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Η Κλεγκ-μανία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Βρετανία. Αλλά αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν ο μήνας του μέλιτος θα κρατήσει για τον ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών τουλάχιστον έως τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Δύσκολα θα μπορούσε να θυμηθεί κανείς κάποιον πολιτικό να βγαίνει από τη σκιά και να γίνεται σούπερ σταρ μέσα στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ντιμπέιτ. Από το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τίποτε δεν είναι το ίδιο στη Βρετανία. Οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στον ...

Britain's Liberal Democrat leader Clegg leaves a news conference at the party headquarters in central London

.... Νικ Κλεγκ και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες εμφανίζονται να προηγούνται για πρώτη φορά στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Μail on Sunday», το κόμμα του Κλεγκ αποσπά το 32%, ενώ ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 31% και οι Εργατικοί με 28%. Οι «Τimes» ανέτρεξαν στην πολιτική ιστορία της χώρας για να θυμηθούν ότι την τελευταία φορά που τα τρία κόμματα είχαν περίπου την ίδια εκλογική δύναμη ήταν τη μακρινή δεκαετία του 1920. Διαπίστωσαν επίσης ότι το 1945 οι θετικές γνώμες για τον «πατέρα της νίκης» Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν στο 83%. Ο Κλεγκ έφτασε μέχρι το 72%, κάτι παραπάνω ακόμη και από την εποχή που ο Τόνι Μπλερ εκλεγόταν θριαμβευτικά στην πρωθυπουργία.

Οταν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης τελείωσε το ντιμπέιτ που φιλοξενήθηκε στα στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ΙΤV στο Μάντσεστερ, ο Νικ Κλεγκ γιόρτασε την επιτυχία του στο μπαρ του ξενοδοχείου πίνοντας κρασί με το επιτελείο του έως τη μία τη νύχτα, σε μια ατμόσφαιρα «κούρασης και ικανοποίησης». Την επόμενη επέστρεψε στο Λονδίνο με το πούλμαν του κόμματος. Ο Κλεγκ δεν χρειαζόταν τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει ότι έχει ρεύμα. Πολλοί οδηγοί στον δρόμο τον χαιρετούσαν με κορναρίσματα, καθώς αναγνώριζαν το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο λεωφορείο και το πορτρέτο του ηγέτη του κόμματος. Και πιθανού πρωθυπουργού; Σε καμία περίπτωση. Με το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα των μονοεδρικών περιφερειών που ισχύει στη Βρετανία, ακόμη και αν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης της «Μail on Sunday» στις κάλπες, οι τρίτοι Εργατικοί θα κατακτούσαν 276 έδρες (50 λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία), οι δεύτεροι Συντηρητικοί 226 και οι πρώτοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 119 έδρες.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι οι δυο παραδοσιακοί αντίπαλοι δεν βλέπουν τον κίνδυνο της «εναλλακτικής λύσης» που παρουσίασε με τόση επιτυχία ο Κλεγκ στο πρώτο ντιμπέιτ. Ο ηγέτης των Εργατικών και απερχόμενος πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν παραδέχθηκε χθες ότι έχασε σε «στυλ, παρουσίαση και χαμόγελο». Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Ιndependent», οι Εργατικοί θα κάνουν με τον νέο τους αντίπαλο το «κόλπο του καλού και του κακού μπάτσου»: ενώ θα ρίχνουν γέφυρες συνεργασίας, παράλληλα θα αναδεικνύουν τις «εκκεντρικές» - για τα βρετανικά δεδομένα- πολιτικές προτάσεις των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Καθώς όμως ο Ντέιβιντ Κάμερον είναι το μεγαλύτερο θύμα της απρόσμενης εισβολής του Κλεγκ στο πολιτικό σκηνικό, οι Συντηρητικοί πέρασαν ήδη στην αντεπίθεση: «Η ψήφος για τον Κλεγκ είναι ψήφος για το υπερκράτος της Ευρώπης», δήλωσε σε συνέντευξή του στους «Sunday Τimes» ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Τόρις Ουίλιαμ Χέιγκ, προσθέτοντας ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να βάλουν τη Βρετανία στη ζώνη του ευρώ.

Μήνας του μέλιτος
Ο μήνας του μέλιτος για τον Γκόρντον Μπράουν κράτησε τρεις μήνες. Για τον Ντέιβιντ Κάμερον κάτι παραπάνω. Ο μήνας του μέλιτος για τον Νικ Κλεγκ θα κρατήσει περισσότερο από τουλάχιστον δύο εβδομάδες, το διάστημα που απομένει για τις εκλογές; Οπως σημειώνει ο βρετανικός Τύπος, πολλά θα κριθούν στο ντιμπέιτ της προσεχούς Πέμπτης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στα στούντιο του Sky Νews στο Μπρίστολ, με βασικό θέμα την εξωτερική πολιτική. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών θα πρέπει να είναι και πάλι «ο εαυτός του» και να δείχνει ξανά «ένας φυσιολογικός άνθρωπος» όπως πριν από μερικές ημέρες. Αλλά κυρίως- επισημαίνει ένας σύμβουλός του- θα πρέπει να πείσει για άλλη μια φορά ότι «οι βρετανοί ψηφοφόροι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους Εργατικούς εξαιτίας των επιδόσεών τους τα τελευταία 13 χρόνια και τους Συντηρητικούς γιατί μολονότι εμφανίζονται ως προοδευτικοί, ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα πραγματικά τους ένστικτα».


LΙΝΚ: http://www.nickclegg.com/
/ / Περικλής Δημητρολόπουλος / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :