Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ντέρμπι Σαμαρά - Ντόρας για την οικονομία

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάγωσε το αίτημα της κυρίας Μπακογιάννη να συζητηθεί η στάση του κόμματος για τον μηχανισμό στήριξης

Με φόντο την οικονομική κρίση και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Νέα Δημοκρατία για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης από ΔΝΤ και ΕΕ, προέκυψε χθες νέα ένταση στις σχέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Η πρωτοβουλία της πρώην υπουργού να ζητήσει την άμεση σύγκληση της ΚΟ για να συζητηθεί η κεντρική γραμμή του κόμματος και η απάντηση της Ρηγίλλης με δελτίο Τύπου ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει» ενέτειναν το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις των δύο πολιτικών. Η κυρία Μπακογιάννη έστειλε νωρίς χθες το μεσημέρι στον Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ κ. Κ. Τασούλα μια σύντομη επιστολή, χωρίς επιθετικούς τόνους, ζητώντας να... γίνει εξαντλητική συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ και να συμφωνήσουν όλοι οι βουλευτές σε μια ενιαία γραμμή. Παράλληλα θέλει να εξετασθεί και το πώς θα κινηθεί το κόμμα στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν θα συζητηθεί η συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τασούλα με την κυρία Μπακογιάννη, όπου έγιναν και διευκρινίσεις για την επιστολή και το χρονικό σημείο του αιτήματος. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη έλεγαν ότι η κυρία Μπακογιάννη θέλησε να προκαταλάβει τις κινήσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να συγκαλέσει την ΚΟ, και σημείωναν: «Ο πρόεδρος του κόμματος έχει τον δικό του σχεδιασμό, που δεν υπαγορεύεται από τις ανάγκες των στελεχών. Αυτό το ζήτημα δεν προσφέρεται για εσωκομματικές κινήσεις». Από την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια και μιλούσαν για υπερβολικές αντιδράσεις και ένδειξη εκνευρισμού για μία ακόμη φορά σε μια κίνηση της πρώην υπουργού.
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί διχασμός για το ποια πρέπει να είναι η στάση της ΝΔ στη Βουλή και κυρίως αν πρέπει ή όχι το κόμμα να ψηφίσει τη συμφωνία στήριξης. Στην ΚΟ υπάρχουν αντικρουόμενες εισηγήσεις, καθώς ο κ. Αντ. Σαμαράς θα πρέπει να συνυπολογίσει τη μελλοντική του αντιπολίτευση, αλλά και τις διαφορετικές τάσεις στη «γαλάζια» παράταξη. «Η ΝΔ θα τηρήσει υπεύθυνη στάση. Δεν έχει νόημα να βγει πρώτη η ΝΔ να πάρει θέση, αφού τα γεγονότα δεν έχουν ολοκληρωθεί», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε με νόημα ότι όσοι σπεύδουν να προκαταλάβουν το τι θα πράξει η ΝΔ διακινδυνεύουν προβλέψεις.
«Δεν βλέπω καμία άλλη επιλογή από το να υπερψηφίσουμε τον μηχανισμό αυτόν, ασκώντας βέβαια την κριτική μας για το πώς φτάσαμε έως εδώ», τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης.

Σαμαράς: «Καμία επιείκεια»

Με ισχυρή δόση αυτοκριτικής για τη διακυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή εμφανίστηκε χθες βράδυ ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του «Εconomist», τονίζοντας: «Δεν δείχνω καμία επιείκεια για το κόμμα μου» που «εκλέχθηκε το 2004 για να λύσει τα προβλήματα, για να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε». Επίσης έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου ότι παρουσιάζει τη συναίνεσή του ως αδυναμία, τονίζοντας: «Ως υπεύθυνος πολιτικός οφείλω να είμαι ρεαλιστής. Γι΄ αυτό δεν ασχολούμαι με την κυβέρνηση και τις ανασφάλειές της. Ασχολούμαι αποκλειστικά με το συμφέρον και το μέλλον του τόπου».

«Το πρόβλημα είναι να σωθεί η Ελλάς και όχι το πολιτικό σύστημα» τόνισε χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ζητώντας από τη ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :