Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Βαρίδια ή πλους αεροστάτου

Η διαγραφή του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη από τη Νέα Δημοκρατία παρουσιάζεται ως μια αποφασιστική επιλογή της Ρηγίλλης.
Πέταξαν το πρώτο βαρίδι. Στην πραγματικότητα ήταν μια βιαστική επιλογή που ελήφθη για να διασωθεί μια φιέστα. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχε προγραμματίσει επίσκεψη στη Ρόδο, για να παραστεί σε προσυνεδριακή συνδιάσκεψη. Η ντόπια κομματική οργάνωση έστειλε πρόσκληση και στον πρώην υπουργό, τον λατρεμένο παράγοντα της τοπικής κοινωνίας, ο οποίος συνέχισε το βιολί του: δήλωσε ότι θα παραστεί στις εργασίες παρά τα αποτρεπτικά μηνύματα από το προεδρικό περιβάλλον. Η διαγραφή του έγινε με διαδικασίες τσάκα-τσάκα, νύχτα, από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η ομόφωνη απόφαση παρουσιάστηκε ωσάν να... ελάφρυνε το αερόστατο, ωσάν να είναι έτοιμο για απογείωση. Η πελώρια σφαίρα ταλαντεύεται ως μέγα εναέριον κήτος υπεράνω των κεφαλών του πλήθους και όλος ο κόσμος κάνει προβλέψεις.
Ενα εξάμηνο έχει παρέλθει από την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων από τον κ. Σαμαρά και η πρώτη διαγραφή γίνεται συγκυριακά. Συνέτεινε σε τούτο η ιδιαίτερη προσωπικότητα του δωδεκανήσιου βουλευτή. Ουδείς θα ξεχάσει τον δάκτυλο του κ. Παυλίδη: τον κατηγορούσαν για μίζες στην άγονη γραμμή, του καταλόγιζαν αγορά διαμερίσματος με άνομες διαδικασίες και εκείνος, ανεβασμένος στο βήμα της Βουλής, κουνούσε τον δείκτη απειλητικά στους συναδέλφους του. Με τέτοια προσωπικότητα ήταν ικανός για τα πάντα, ειδικά εντός έδρας, στον τόπο που τον εκλέγει επί 30 χρόνια. Είναι προφανές ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας λειτούργησε ως εταιρεία σεκιούριτι που απομακρύνει προληπτικά τους επίδοξους ταραξίες. Είναι προφανές ότι ο πλους της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι εφικτός αν δεν κοπούν όλα τα σχοινιά που την κρατούν δεμένη, αν δεν ριφθούν τα σακιά που εμποδίζουν την ανύψωση. Τα βαρίδια ενίοτε βολεύουν. Συγκρατούν.
Για κάποιο λόγο επέτρεπαν τόσο καιρό στον κ. Αρ. Παυλίδη να περιφέρεται και να διασπείρει πληροφορίες υπέρ της προσωπικής σωτηρίας του. Μιας διαγραφής μύριες έπονται. Αν έπρεπε να εκδιωχτούν όσοι πλήγωσαν κι εξευτέλισαν την παράταξη, αν έπρεπε να απομακρυνθούν όσοι φάνηκαν άχρηστοι στη διακυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία θα έχανε σημαντικό ποσοστό των ιστορικών στελεχών της. Αν ένα κόμμα υποχρεώνεται να διώξει περί τους 13 πρόσφατους υπουργούς για να ξανακερδίσει τα εύσημα της εντιμότητας και της αξιοσύνης, τούτο δείχνει μια σαθρή δομή. Πίσω από κάθε πρώην διαφθαρμένο ή ανόητο πρώην υπουργό κρύβονται πολυάριθμες ομάδες ομοειδών ατόμων. Οι άνθρωποι που πλαισίωναν τον κ. Παυλίδη στο υπουργείο μοιράζονταν τις ίδιες ηθικές αξίεςέχει καταγραφεί σε κάμερα η άνεση των συναλλαγών τους.

Η συγκυριακή απομάκρυνση του κ. Παυλίδη δεν αποτελεί εχέγγυο εκκαθάρισης.

Γίνεται ένα ζύγισμα και θα φανεί ποιους μπορεί να πάρει μαζί του ο κ. Σαμαράς σε ένα πιθανό ταξίδι στους αιθέρες. Εγγράφεται άλλωστε και η λύση Ιαν Μακ Γιούαν, έτσι όπως την περιγράφει ο βρετανός συγγραφέας στο μυθιστόρημά του «Εμμονη αγάπη». Ενα αερόστατο, δεμένο στην αγγλική εξοχή, λύνεται και οι διασώστες της τελευταίας στιγμής προσπαθούν να το συγκρατήσουν με το ίδιο το βάρος τους. Κρεμιούνται κάτω από το καλάθι αλλά δεν έχουν τη δύναμη να αποτρέψουν την απογείωση. Ενας ένας πέφτουν στο έδαφος, αδύναμοι κι εξουθενωμένοι. Εγγράφεται και αυτή η επιλογή για τον κ. Σαμαρά. Αφού δεν φαίνεται να το παίρνει απόφαση, να διώξει ομαδόν όσους προσβάλλουν με την παρουσία τους το κόμμα, η εξώθηση στην εξουθένωση ενδείκνυται ως εκκαθαριστική επιχείρηση.
Ολα τούτα ευσταθούν αν ο κ. Παυλίδης είναι βαρίδι, αν ο κ. Σαμαράς είναι αεροναύτης και η Νέα Δημοκρατία είναι αερόστατο. Αν ευσταθούν, και πάλι δεν επαρκούν. Χρειάζεται ελαφρός άνεμος αλλά εκεί έξω φυσούν πολλά μποφόρ. Το έδαφος παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :