Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Συμπεράσματα από την εκλογική διαδικασία στην ΟΝΝΕΔ

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου στην ΟΝΝΕΔ. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο για όσους μπορούσαν να αξιολογήσουν πραγματικά μεγέθη της οργάνωσης και τις εμπλεκόμενες μεριές. Μέσα από την διαδικασία μπορεί κανείς να εξαγάγει κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ο νέος πρόεδρος της οργάνωσης οφείλει να αξιολογήσει αν επιθυμεί να παραδώσει μία ΟΝΝΕΔ καλύτερη από αυτή που παραλαμβάνει.

1. Η παρέμβαση στην κοινωνία είναι μικρή
Στην διαδικασία ανάδειξης προέδρου στην ΟΝΝΕΔ συμμετείχαν 43221 νέοι ηλικίας 16-32 ετών. Νούμερο μικρό αν αναλογιστεί κανείς πως στις προεδρικές εκλογές της ΝΔ συμμετείχαν περίπου 800.000. Αυτό αναλογεί πρακτικά σε 5,4% του συνόλου, ποσοστό εξαιρετικά μικρό. Αυτό το ποσοστό έρχεται να επιβεβαιώσει τις ....

.... ποιοτικές μετρήσεις που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως και κατατάσσουν την Νέα Δημοκρατία στις ηλικίες 18-24 τρίτη δύναμη. Αν συνυπολογίσουμε πως η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ λαμβάνει περίπου αυτές τις ψήφους τότε κατανοούμε πως πρέπει στην ΟΝΝΕΔ να αξιολογήσουν σοβαρά την προσέλευση και να αντιληφθούν πως πέρα από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ η παρέμβαση της στην κοινωνία είναι ουσιαστικά μηδενική.

2. Η μοναδική ουσιαστική δύναμη της ΟΝΝΕΔ είναι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η συμμετοχή σε νομούς ή περιοχές που δεν υπήρχαν μαζικά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν απογοητευτική. Υπήρξαν νομοί που η συμμετοχή μόλις και με τα βίας ξεπέρασε τις 100 ψήφούς ενώ δεν ήταν και πολλοί οι νομοί που ξεπέρασαν το ψυχολογικό όριο των 400 ψήφων. Τα ίδια και στην Αττική σε περιοχές που δεν υπήρχαν ΑΕΙ και ΤΕΙ. Θα πρέπει να αξιολογήσουν σοβαρά στην ΟΝΝΕΔ πως θα αξιοποιήσουν το στελεχιακό δυναμικό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ώστε να παραμένει στην οργάνωση και να προσφέρει. Σίγουρα η λύση δεν είναι να μετατρέψουν την ΟΝΝΕΔ σε συνδικαλιστικό κίνημα όπως σκόπευε να κάνει ο ένας υποψήφιος μιας και ο σκοπός μίας πολιτικής νεολαίας δεν είναι να γίνει εκκολαπτήριο της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΜΕ.

3. Μία σημαντική παράμετρος στην επικράτηση του Αντρέα

Η νίκη του Αντρέα Παπαμιμίκου ήταν απολύτως αναμενόμενη από την πρώτη στιγμή που ξεχώρισαν οι υποψήφιοι. Οι λόγοι πολλοί. Ο βασικότερος όμως ήταν η παρουσία στο πλευρό του μπαρουτοκαπνισμένων σε βουλευτικές εκλογές στελεχών. Η διαδικασία εκλογής προέδρου είχε χαρακτηριστικά παρεμφερή με αυτά των βουλευτικών εκλογών. Η οργάνωση που απαιτούνταν τόσο πριν όσο και την ημέρα της αναμέτρησης θύμιζε πολύ βουλευτικές εκλογές. Πολλαπλά εκλογικά κέντρα, εκλογικοί αντιπρόσωποι, μεγάλες ομάδες κινητοποίησης και ελέγχου κλπ. Από την άλλη ο Κώστας Χατζής είχε δίπλα του μία ομάδα από άκαπνους που είτε είχαν περιοριστεί σε φοιτητικές εκλογές στη σχολή τους είτε δεν είχαν συμμετάσχει ποτέ σε πραγματική εκλογική διαδικασία. Ελάχιστοι που βρίσκονταν στο πλευρό του είχαν σημαντική εμπειρία από εκλογικές διαδικασίες.

4. Υπόθεση Βασίλης Αξιώτης

Προσωπικά στήριξα τον Βασίλη Αξιώτη κυρίως επειδή ήταν ένα νέο παιδί με καλές ιδέες. Θεωρούσα άλλωστε πως η ΟΝΝΕΔ θα έπρεπε να περάσει στα χέρια των 25αρηδων για να ξεκινήσει εκ νέου. Ο Βασίλης πιέστηκε στο τέλος και αποχώρησε και αυτό το θεωρώ ήττα για την ίδια την οργάνωση μιας και η παρουσία του από μόνη της προσέφερε μία φρέσκια επιλογή και είχε απήχηση και πέρα από τα στενά όρια της ΟΝΝΕΔ. Η στάση του κατά την αποχώρηση του αν μη τι άλλο έδειξε τον χαρακτήρα του και τον τιμά σε αντίθεση με ορισμένα στελέχη του που έσπευσαν σαν πρόβατα να ενταχθούν στο μαντρί του Κώστα Χατζή που τους περίμενε με ανοιχτές αγκάλες εκθέτοντας εν τέλει τους εαυτούς τους.

5. Επόμενη μέρα, μικροπρέπειες

Η πλευρά Χατζή ηττήθηκε κατά κράτος. Όπως αναλύω και παραπάνω, όσοι μπορούσαν να αξιολογήσουν στοιχειωδώς καταστάσεις δεν είχαν αμφιβολίες για το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Η πλευρά Χατζή ήταν ανεπαρκής απέναντι σε κάποιους που το ήθελαν περισσότερο, το διεκδίκησαν με πάθος και είχαν καλύτερο μηχανισμό και πιο έμπειρα στελέχη. Κατά την διάρκεια της διαδικασίας ειπώθηκαν βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Αυτές μεγεθυνόντουσαν από τα blogs που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια και επένδυαν στο μίσος και τις φήμες μεταξύ των δύο πλευρών χωρίς να σκέφτονται πως την επομένη των εκλογών πάλι στην ΟΝΝΕΔ θα ανήκαν όλοι.

Δυστυχώς στον απόηχο των εκλογών η συμπεριφορά πολλών στελεχών της πλευράς Χατζή όπως και του ίδιου του Κώστα μέσα από την ανακοίνωση του δεν τους τιμάς. Τα υπονοούμενα για μία διαδικασία στην οποία η πλευρά Χατζή είχε το πάνω χέρι, μιας και η πλειοψηφία της ΚΕΦΕ ήταν δικοί του άνθρωποι, σε καμία περίπτωση δεν δείχνουν άνθρωπο που έχει αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη. Η συμπεριφορά αυτή δυστυχώς είναι διχαστική για την οργάνωση. Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολο να χωνέψουν πως ενώ ήταν οι “εκλεκτοί” του Αντώνη Σαμαρά έχασαν την μάχη από τους “όψιμους” Σαμαρικούς μιας και αυτά διέδιδαν προεκλογικά, όμως οφείλουν να σκεφτούν ψύχραιμα να αξιολογήσουν τι μάθανε μέσα από αυτή την διαδικασία και να προχωρήσουν ενωμένοι για το καλό της ΟΝΝΕΔ.
/ / /stakon.wordpress / / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :