Κυριακή 11 Απριλίου 2010

«Ευτυχία = σεξ + ροκ εν ρολ»

Ποιος έχει δίκιο; Οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου συνέδεσαν την ευτυχία με το σεξ. Οι μεγαλύτεροι με την οικογένεια.
Θα πίστευε κανείς ότι μια συζήτηση για την ευτυχία θα συνοδευόταν από γέλια και καλή διάθεση. Όταν όμως πολιτικοί, φιλόσοφοι, επιστήμονες, συγγραφείς και ένας αρχιεπίσκοπος μαζεύτηκαν για να συζητήσουν το θέμα σε μια από τις πιο φιλόδοξες απόπειρες ορισμού της ευτυχίας στην ιστορία, δεν έσκασε ούτε ένα χαμόγελο.
Στη Γαλλία le bonheur είναι μια σοβαρή υπόθεση- τόσο σοβαρή που περισσότεροι από 14.500 άνθρωποι έκλεισαν θέση για να ακούσουν τη συζήτηση σε μια διήμερη εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος της Ρεν και η εφημερίδα «Liberation». Στο ακροατήριο επικρατούσε απόλυτη ησυχία με αρκετούς παριστάμενους να κρατούν σημειώσεις όταν ο Πιερ Ροσανβαγιόν, ένας ....
.... κορυφαίος ιστορικός, και ο πράσινος Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ άνοιξαν τη συζήτηση με μια ομιλία για την ουτοπία. Σκοπός του φόρουμ ήταν να επαναφέρει την έννοια της ευτυχίας στη δημόσια σκέψη. Το ζητούμενο δεν ήταν η ατομική ευτυχία, αλλά η δημιουργία μιας κοινωνίας της οποίας όλα τα μέλη θα έχουν ίσες ευκαιρίες να γίνουν ευτυχισμένα. Η δυσκολία του εγχειρήματος αποτυπώθηκε σε μια online δημοσκόπηση με την οποία ζητήθηκε από τους χρήστες του Διαδικτύου να δώσουν έναν ορισμό της ευτυχίας. Απάντησαν πάνω από 30.000 και οι περισσότεροι από αυτούς προσέγγισαν το θέμα από την ατομική παρά από την κοινωνική του σκοπιά. Λίγοι ό ρισαν την ευτυχία ως ένα πεδίο ισότητας και αλληλεγγύης. Πολλοί δήλωσαν ότι ευτυχία είναι το χαμόγελο των παιδιών τους ή το φιλί των συντρόφων τους.
Μερικοί έγιναν πιο συγκεκριμένοι:
«Ευτυχία είναι αγάπη + φίλοι + σοκολάτα + σεξ + ροκ εν ρολ», έγραψε κάποιος.
Άλλοι συμπεριέλαβαν το καλό φαγητό, το ηλιοβασίλεμα, μια συναυλία, την ομάδα τους να νικάει στο ποδόσφαιρο. Στο φόρουμ όμως η προσέγγιση ήταν εντελώς διαφορετική. «Η ευτυχία είναι ιδιωτικό ή δημόσιο ζήτημα;», αναρωτήθηκε τελικά ο αρχιεπίσκοπος της Ρεν. Κανείς από τους ομιλητές πάντως δεν μνημόνευσε την μπάλα, το ηλιοβασίλεμα ή το ροκ εν ρολ.
/ / ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Αdam Sage / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :