Κυριακή 11 Απριλίου 2010

ΝουΝουΔού ...... χαμένη στον μικρόκοσμό της

Σαμαρική microΝΔ
Δεν αμφιβάλλω ότι στη Ν.Δ. έχουν έτοιμη την απάντηση. Είναι η ίδια με εκείνη στην οποία έβρισκαν παρηγοριά στα χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης, όταν απορούσαν γιατί δεν προβάλλεται το κυβερνητικό έργο τους. Τότε έφταιγε ο Τύπος, που ήταν εχθρικός προς τη Ν.Δ. Ετσι και τώρα φαντάζομαι ότι θα φταίει και πάλι ο Τύπος, επειδή έπρεπε να αρνηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη να πάει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε ο κόσμος να θυμηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει. Οτι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και η Ν.Δ. έχει απορροφηθεί σε μια διαδικασία εσωτερικής διαπραγμάτευσης γύρω από ασήμαντες λεπτομέρειες, αυτό μάλλον δεν τους περνάει από το νου.
Η αντίδραση της Ν.Δ. στο τελευταίο επεισόδιο του δράματος των επιτοκίων είναι χαρακτηριστική του πως η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. έχει χάσει τη γενική εικόνα των πραγμάτων. Ενώ ήταν ....

....  προφανές, από την ακατάπαυστη πολυφωνία και τις αλλεπάλληλες ανακολουθίες, ότι η κυβέρνηση παραπαίει χωρίς πειθαρχία και μπούσουλα, ο αγέρωχος εκπρόσωπος της Ν.Δ. ζητούσε να εντοπισθεί κατεπειγόντως το βαθύ λαρύγγι και να τιμωρηθεί παραδειγματικά. Αυτό που μπορούσε να καταλάβει και ο τελευταίος αναλυτής των επενδυτικών οίκων, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελλάδα από την οθόνη του υπολογιστή του -ότι, δηλαδή, το «βαθύ λαρύγγι» είναι όλη η κυβέρνηση με την ώς τώρα αλλοπρόσαλλη στάση της- διέλαθε της αντιλήψεως της ηγετικής ομάδας του Αντώνη Σαμαρά, παρά τη συμμετοχή σε αυτήν προσωπικοτήτων με κύρος, όπως ο Γ. Μανώλης, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Β. Μιχαλολιάκος, ο Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά.
Υπάρχει, βέβαια, αντίλογος. Προκειμένου η Ν.Δ. να θίξει με αξιοπιστία την ουσία του προβλήματος, θα όφειλε προηγουμένως να έχει δώσει μία απάντηση (στον εαυτό της πρωτίστως) σε βασικά πολιτικά ερωτήματα, όπως λ.χ. τι προκάλεσε τον τριπλασιασμό του πρόσθετου ετήσιου δανεισμού της χώρας, κατά τα δύο τελευταία χρόνια της Νέας Διακυβέρνησης! Πώς, δηλαδή, το ποσό του πρόσθετου δανεισμού, που κάθε χρόνο κυμαινόταν περίπου μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, εκτινάχθηκε ξαφνικά στα 28 δισ.; Δεν θα ήταν λογική προϋπόθεση να καταλάβουν οι ίδιοι πώς και γιατί έχασαν την μπάλα, προτού αρχίσουν τις διακηρύξεις για «την ελπίδα της Ελλάδας που θα χτίσει την Ελλάδα της ελπίδας»;
Για κάτι τέτοιο, όμως, προϋπόθεση θα ήταν η επιθυμία να εντοπίσουν τα αίτια της ήττας και την εποχή αυτή στη Ν.Δ. υπέρτατος νόμος είναι το αξίωμα «μη θίγετε τα κακώς κείμενα». Προς το παρόν, ασχολούνται με τα οργανωτικά του συνεδρίου (λες και νοιάζεται κανείς...), ο δε αρχηγός του κόμματος δαπανά την ισχύ που του έδωσε η ψήφος των μελών του κόμματος στο micromanagement της καθημερινότητας. Δεν θα με εξέπληττε καθόλου, αν ο βαθύτερος λόγος για τον οποίο η Ντόρα αποφάσισε να μην παραστεί στην Κεντρική Επιτροπή ήταν για να μην πάθει κατάθλιψη από τη βαρεμάρα. (Αν και με πληροφορούν ότι υπάρχει μια ακόμη πιθανή εξήγηση για την απουσία της σήμερα. Θέλει να αποφύγει τον συνωστισμό, για να μην αρπάξει καμιά ίωση και δεν μπορέσει να βρίσκεται αύριο στη γαλλική πρεσβεία για την παρασημοφόρησή της...)

Δεν υπάρχουν σχόλια :