Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Μούμιες 4.000 ετών βρέθηκαν στην Κίνα

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 200 σορούς σε άριστη κατάσταση
Το μοναδικό νεκροταφείο ανήκει σε έναν άγνωστο έως τώρα πολιτισμό, είναι γεμάτο με φαλλικά σύμβολα, ενώ τα χαρακτηριστικά των νεκρών είναι ευρωπαϊκά με καστανά μαλλιά και μεγάλες μύτες.
Οι τάφοι είναι βάρκες αναποδογυρισμένες  και θαμμένες στην άμμο. 
Από κάθε βάρκα  «ξεφυτρώνει» ένας στύλος ύψους  τεσσάρων μέτρων- στο 
σχήμα του αιδοίου  στους ανδρικούς τάφους και του φαλλού  στους 
γυναικείους  Στη μέση της ερήμου, βόρεια του Θιβέτ, Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό νεκροταφείο που ανήκει σε έναν άγνωστο έως τώρα πολιτισμό. Οι σοροί των νεκρών, που πέθαναν πριν από 4.000 χρόνια, έχουν συντηρηθεί σε άριστη κατάσταση χάρη στον ξηρό αέρα.
Το νεκροταφείο βρίσκεται στη βορειοδυτική κινεζική επαρχία Ζινγιάνγκ, όμως τα χαρακτηριστικά των νεκρών είναι ευρωπαϊκά με καστανά μαλλιά και μεγάλες μύτες. Οι 200 μούμιες είναι θαμμένες σε βάρκες, οι οποίες βρίσκονται αναποδογυρισμένες και θαμμένες στην άμμο. Αντί για δάσος από ταφόπλακες, το νεκροταφείο είναι γεμάτο με φαλλικά σύμβολα, που υποδηλώνουν τη σημασία που έδινε ο πολιτισμός στην αναπαραγωγή και τη γονιμότητα.

Ο εξαφανισμένος πολιτισμός δεν έχει όνομα ακόμα, καθώς παραμένουν άγνωστες η προέλευση και η ταυτότητά του. Όμως, χάρη στις έρευνες των αρχαιολόγων προκύπτουν νέα στοιχεία για την καταγωγή τους, τον τρόπο ζωής και τη γλώσσα που μιλούσαν.

Κοντά σε ποτάμι. Οι τάφοι βρίσκονται σε μία από τις πιο αφιλόξενες περιοχές της Ανατολικής Ασίας, σε μία έρημο ανάμεσα σε μεγάλες οροσειρές, δίπλα σε ένα ...

... αποξηραμένο ποτάμι. Στη σύγχρονη εποχή, στην περιοχή κατοικούν τουρκόφωνοι Ουιγούροι και άποικοι Χαν που έχει στείλει η κινεζική κυβέρνηση. Μεταξύ των δύο εθνοτήτων σημειόνονται αρκετά συχνά επεισόδια.

Τον περασμένο μήνα, οι επιστήμονες που ανέλυσαν το DΝΑ σε ορισμένες μούμιες ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί είναι μεικτής καταγωγής με γενετικούς σημειωτές από την Ευρώπη και τη Σιβηρία. Η ανάλυση του DΝΑ έδειξε πως οι άνδρες είχαν ένα χρωμόσωμα Υ, ίδιο με αυτό που συναντάται στην Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Το μιτοχονδριακό DΝΑ, που μεταφέρεται από γυναίκα σε γυναίκα, συναντάται στη Σιβηρία και την Ευρώπη. Οι παλιότερες μούμιες είναι ηλικίας 3.980 ετών. Στους τάφους, οι αρχαιολόγοι βρήκαν 200 στύλους, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, που μοιάζουν με κουπιά. Στη βάση τους βρέθηκαν αναποδογυρισμένες βάρκες με τα πτώματα, ντυμένα τελετουργικά με όλα τους τα ρούχα. Μέσα στις βάρκες βρέθηκαν χρηστικά αντικείμενα, όπως καλάθια πλεγμένα από γρασίδι, ξύλινες μάσκες και το βότανο εφέδρα, που ενδεχομένως το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Ξύλινοι φαλλοί. Στα γυναικεία φέρετρα, υπήρχαν πολλοί ξύλινοι φαλλοί σε πραγματικό μέγεθος πάνω ή δίπλα στο σώμα. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι στύλοι που ανυψώνο νται από την πλώρη της γυναικείας βάρκας είναι γιγαντιαία φαλλικά σύμβολα.

Αντίθετα, στις ανδρικές βάρκες, οι στύλοι καταλήγουν σε τριγωνικές λεπίδες, στο σχήμα του αιδοίου. «Ολόκληρο το νεκροταφείο είναι γεμάτο σεξουαλικούς συμβολισμούς», λέει ο Βίκτορ Μερ, καθηγητής Κινεζικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας και ειδικός στην ιστορία της περιοχής όπου βρέθηκε το νεκροταφείο. «Η εμμονή με την αναπαραγωγή καθρεφτίζει τη σημασία που έδινε η κοινότητα στη γονιμότητα, αλλά και στη σεξουαλική απόλαυση».

Από τους πολύ περιποιημένους τάφους (βάρκες) των γυναικών, φαίνεται μάλιστα πως τις τιμούσαν ιδιαίτερα επειδή γεννούσαν τους απογόνους της φυλής. «Στις πολύ δύσκολες συνθήκες όπου ζούσαν, τα επίπεδα της βρεφικής θνησιμότητας ήταν πολύ υψηλά κι ο κάθε απόγονος γινόταν δεκτός με μεγάλη χαρά. Οι γυναίκες που κατάφερναν να μεγαλώσουν ένα υγιές παιδί κατείχαν ξεχωριστή θέση στην κοινωνία τους».

/ / TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του ΝΙCΗΟLΑS WΑDΕ , Επιμέλεια: , Στέφανος Κρίκκης / / ΤΑ ΝΕΑ / /

Δεν υπάρχουν σχόλια :