Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Η συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στον Μπάμπη Παπαδημητρίου (ΣΚΑΪ 100,3)

Για να ακούσετε τη συνέντευξη πατήστε εδώ: www.skai.gr
 
Μπορείτε παρακάτω να διαβάσετε τη συνέντευξη...
 
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, βουλευτής  ΝΔ
Στον Μπάμπη Παπαδημητρίου  
Ερωτηθείσα αν θα καταστραφεί η Ελλάδα από την  ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και από την υπαγωγή μας  στις διαδικασίες του ΔΝΤ 
      «Καταρχήν δεν πιστεύω πως  η χώρα θα έχει καταστραφεί.
Η χώρα για να πάρει  αυτή την απόφαση  σημαίνει ότι έχει συνυπολογίσει ότι  τα τοκοχρεολύσια  πλέον από αυτά τα πολύ μεγάλα spreads  δεν αντέχονται, ότι όλες οι προσπάθειες τις οποίες κάνει ο ελληνικός λαός και οι στερήσεις τις οποίες φέρνει αυτό το πρόγραμμα ουσιαστικά χάνονται στον Καιάδα των τόκων και από εκεί και πέρα παίρνει μια πρωτοβουλία όπου η Ευρώπη δείχνει την αλληλεγγύη της, ελπίζω δηλαδή γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί μην έχουμε αυταπάτες, είναι ένα θετικό βήμα το πακέτο το οποίο ανήγγειλε και η Ευρώπη προχθές αλλά όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να έχει ομοφωνία στο ECOFIN  η οποία θα προκύψει από την σύμφωνη γνώμη ορισμένων κοινοβουλίων.
Είναι κάτι το οποίο πρέπει να κάνουμε εφόσον τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούνε τα spreads  και ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.
Τώρα  απ’ ότι αντιλαμβάνομαι κοινή απόφαση  της κυβερνήσεως  είναι να δοκιμάσει  για άλλη μια φορά να στηριχθούμε μόνοι μας στα πόδια μας που βεβαίως είναι η καλύτερη λύση. Εάν όμως αυτή δεν αποδώσει δηλαδή αν δεν πέσουνε τα spreads  τότε από εκεί και πέρα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε. Και έρχομαι στο δεύτερο θέμα το οποίο είπα το οποίο δεν είναι ακόμα σίγουρο διότι θα πρέπει να πετύχουμε, και εκεί χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια και προς την κοινή γνώμη πχ της Γερμανίας ή της Ολλανδίας, να πείσουμε ότι αυτή είναι μια βοήθεια και μια στήριξη η οποία δεν θα στηρίξει μόνο τη χώρα μας αλλά θα στηρίξει και το ευρώ, την Ευρώπη και θα διορθώσει μερικώς δομικές αδυναμίες τις οποίες το σύστημα είχε στην στήριξη του ευρώ». 
Ερωτηθείσα αν θα βοηθούσε την χώρα και την κυβέρνηση  της μια κοινή διακήρυξη, διαπίστωση  και μια αλληλοσυμπαράσταση μεταξύ των κομμάτων  
ΜΠΑΚ.: Απολύτως αλλά μια  κοινή τέτοια διακήρυξη πρέπει να είναι στη λογική της πραγματικής αλλαγής πολιτικής, της πολιτικής η οποία θα λειτουργήσει υπέρ της ανάπτυξης, κατά της ύφεσης και τα λοιπά. Δηλαδή εδώ από τη μια μεριά η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια που εγώ και στην Βουλή χθες της το αναγνώρισα δηλαδή διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη της φοροδιαφυγής, από την άλλη μεριά όμως με το ίδιο νομοσχέδιο ουσιαστικά στραγγαλίζει οποιαδήποτε ελπίδα ανάπτυξης στη χώρα και αυτό δεν μας παίρνει πλέον. Δηλαδή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μεγάλος εφιάλτης είναι σήμερα η ύφεση και η ανεργία.
Εάν μπούμε λοιπόν σε αυτό που ονόμασε έτσι αρκετά αλαζονικά  χθες ο κ. Σόρος  «το σπιράλ του  θανάτου» θα έχουμε πρόβλημα. Άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εδώ η περίοδος του λαϊκισμού  τελείωσε και τελείωσε οριστικά. Δεν μπορούμε να λέμε δηλαδή ότι καλούμε επενδύσεις αλλά από την άλλη μεριά έχουμε ένα τέτοιο φορολογικό καθεστώς το οποίο καθιστά αδύνατη την επένδυση στην Ελλάδα.
ΔΗΜ.: Όμως την ίδια στιγμή το κόμμα σας υποστηρίζει  ότι εάν προσφύγουμε στην βοήθεια των φίλων που σημαίνει μηχανισμός Ένωσης συν ΔΝΤ ότι τότε αυτό θα είναι μήνυμα κακό διότι θα έρθουν δεινά και δύσκολα μέτρα, δύσκολες αποφάσεις, δύσκολες καταστάσεις για τους Έλληνες άρα υπάρχει μια αντίφαση σε αυτό που λέτε τώρα.
ΜΠΑΚ.: Όχι. Αυτό το οποίο λέει  η ΝΔ είναι ότι θα ήτανε κάτι το οποίο θα επιθυμούσαμε να αποφύγουμε και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι το ίδιο λέει και η κυβέρνηση, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέλω γίνεται πάντα και μπορώ.
ΔΗΜ.: Άλλο σας ρωτώ, την προηγουμένη μιας διαπίστωσης ότι δεν γίνεται διαφορετικά έχει έννοια να λεμε ότι θα προσπαθούσαμε να το αποφύγουμε; Δεν είναι λογικό και ρεαλιστικό να πούμε ότι πάμε εκεί αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος 
ΜΠΑΚ.: Η δαιμονοποίηση  είτε του ΔΝΤ είτε οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης εμένα δεν με βρίσκει σύμφωνη.
Εγώ πιστεύω ότι πρέπει τώρα με πολύ ψυχραιμία  και πολύ νηφαλιότητα  να δούμε τα πράγματα. Eίναι σαφές τουλάχιστον από τις πληροφορίες που προκύπτουν και από την Ευρώπη και από το ΔΝΤ ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν τουλάχιστον για το 2010, είναι υπέρ επαρκή κατά την άποψη αυτών των ειδικών άρα ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον ορατό ενδεχόμενο για πρόσθετα μέτρα αυτή τη στιγμή υπό την προϋπόθεση ότι αυτά τα οποία έχουμε πάρει θα αποδώσουν.  Είναι βέβαιο ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο στην διαχείρισή του για τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι ζούνε, βιώνουνε αυτή τη στιγμή μια καθημερινότητα η οποία επιδεινώνεται συνεχώς και από την άλλη μεριά έχουνε και την ανασφάλεια. Και νομίζω ότι η ψυχολογική ανασφάλεια είναι το χειρότερο και πρέπει κανένας να το λάβει υπόψη του. Είναι πολύ χειρότερο να φοβάσαι από το να ξέρεις τι σου γίνεται άρα κάποια στιγμή πρέπει οι αποφάσεις να ληφθούν και από την ώρα που θα ληφθούν οι αποφάσεις να ρίξουμε όλο μας το βάρος σε αυτό που ονομάζεται ανάπτυξη. Δεν θα κουράζομαι να το λέω, σας φέρνω δύο παραδείγματα, δεν είναι λογικό να έχουνε σταματήσει τα ΣΔΙΤ. Τα ΣΔΙΤ είναι λεφτά των ιδιωτών είναι όμως έργα τα οποία παράγουν θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή. Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση και για έξι μήνες σταματάει τα ΣΔΙΤ.
Έρχεται αλλάζει τις προδιαγραφές για μεγάλες επενδύσεις πχ στο χώρο της ενέργειας, της πράσινης ενέργειας διότι λέει θέλει να βάλει διαφορετικά κριτήρια. Μα όταν βάζεις τα διαφορετικά κριτήρια θα κάνουμε τέσσερα χρόνια για να ξαναβγούν αυτά τα έργα για να μπορέσουνε να υλοποιηθούν. Ε! δεν τα έχουμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε γρήγορα, να πάρουμε γρήγορα τις αποφάσεις.
Εάν το πολιτικό σύστημα και όλοι μας είχαμε μάθει να λειτουργούμε με μια άνεση χρόνου και με μια άνεση ότι μπορούμε να γλιτώσουμε το όποιο πολιτικό κόστος για λίγο καιρό αυτό ανήκει στο παρελθόν. Δεν μας παίρνει άλλο αν θέλουμε να μην είμαστε πλέον και κατώτεροι των ευθυνών μας.
ΔΗΜ: Σε μεγάλο βαθμό  εφόσον χρειαστεί η ομοθυμία των  βασικών πολιτικών δυνάμεων της  χώρας θα ήτανε καλό να εκφραστεί  και στο επίπεδο της ίδιας  της πολιτικής δηλαδή αυτό που  μου λετε πως να εφαρμοστούν αυτά που συμφωνούμε ...
ΜΠΑΚ.: Η ΝΔ έχει πει σαφώς  ότι όλα τα μέτρα τα οποία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα έχουν τη στήριξή μας. Ακόμα και στο φορολογικό νομοσχέδιο ένα μεγάλο αριθμό άρθρων πάνω από 40 άρθρα τα ψηφίζει η ΝΔ.
ΔΗΜ: Άλλο η στήριξη  όμως και να κάθεστε απ’ έξω  και να περιμένετε πότε θα κάνει τα όποια λάθη θα κάνει ο Παπανδρέου ώστε να πέσει ως ώριμο φρούτο και τότε να πάρετε εσείς την εξουσία και άλλο η στήριξη ...
ΜΠΑΚ.: Αυτό είναι λάθος  προσέγγιση, δεν είναι  η σωστή 
ΔΗΜ: Εγώ θέλω να σας  ρωτήσω ότι αν ο κ. Παπανδρέου πει  μάλιστα αφού είμαστε μαζί σε αυτή τη δουλειά και αφού έχουμε τρία χρόνια μπροστά μας δύσκολα θέλω στα τρία αυτά χρόνια να κινητοποιήσω ευρύτερα τις δυνάμεις που έχει το έθνος, τις δυνάμεις που έχει ο πολιτικός κόσμος που σε τελευταία ανάλυση πρέπει να αποδείξει στην κοινή γνώμη, πρέπει να αποδείξει στους ψηφοφόρους ότι στην κρίση δεν φεύγει αλλά κάθεται και δουλεύει. Θα δεχόσασταν να συμμετάσχετε σε μια τέτοια προσπάθεια;
ΜΠΑΚ.: Μα δεν τίθεται  τέτοιο θέμα. Για  πολιτική μιλάμε δεν  μιλάμε για συγκυβερνήσεις.  Ο κ. Παπανδρέου έχει 161 βουλευτές σήμερα, έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή. Έχει την ευθύνη με εντολή του ελληνικού λαού να κυβερνήσει τη χώρα και κανείς δεν το αμφισβητεί και από εκεί και πέρα υπάρχει η πολιτική στήριξη δηλαδή οι δυνάμεις οι πολιτικές οι οποίες αρθρώνουν λόγο και υποστηρίζουν τις θέσεις τους και «σπρώχνουν» την κυβέρνηση προς μια κατεύθυνση που εκείνες πιστεύουν ότι είναι υποβοηθητική για τον τόπο. 
Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή προς συζήτηση την προσφυγή μας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και την προσφυγή μας στο ΔΝΤ  
ΜΠΑΚ.: Κατά την γνώμη  ναι.
ΔΗΜ: Θα την ψηφίσετε αν την φέρει η κυβέρνηση;
ΜΠΑΚ.: Όταν η κυβέρνηση  φέρει την άποψή  της και καταθέσει  τα επιχειρήματά της  στην Βουλή των  Ελλήνων εάν η κυβέρνηση έχει, που πιστεύω ότι για να πάρει μια τέτοια απόφαση υποθέτω ότι έχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία τότε οι πολιτικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν για ένα μείζον τέτοιο θέμα και οφείλουν να τοποθετηθούν. Τότε θα τοποθετηθούμε όλοι και αν θέλετε και με την προσωπική μας ευθύνη με βάση το σύνταγμα. 
Ερωτηθείσα ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία για  υπαλλήλους του κράτους οι οποίοι αδιαφορούν να απαντήσουν στον υπουργό  τους  
      «Πρέπει να είναι παραδειγματική. Ένας υπάλληλος ο  οποίος δεν απαντά στον υπουργό του  την ώρα που  η Ελλάδα χάνεται και είναι επικεφαλής μιας τέτοιας υπηρεσίας θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά.
Πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι βρισκόμαστε  σε μια κατάσταση  εκτάκτου ανάγκης. Δεν  έχει κανένας δικαίωμα να σκέφτεται τίποτα άλλο παρά το συνολικό καλό διότι αλλιώς είναι ανάλγητος είτε αυτός είναι πολιτικός είτε αυτός είναι επιχειρηματίας ο οποίος βγάζει τα λεφτά του έξω απλώς και μόνο για να προφυλάξει τον εαυτό του είτε αυτός είναι έμπορος ο οποίος κρύβει το ΦΠΑ είτε αυτός είναι υπάλληλος του Δημοσίου ο οποίος δεν κάνει την δουλειά του. Η Ελλάδα μπορεί, η Ελλάδα έχει δυνάμεις, έχει σημασία να βάλουμε όλοι μυαλό. Να κάνουμε όλοι τη δικιά μας αυτοκριτική και να γυρίσουμε σελίδα προς το θετικό και να μην παρασυρόμαστε από λαϊκισμό. Και αν σε κάτι ψέγω εγώ την κυβέρνηση σήμερα είναι ότι βλέπετε ότι είναι τόσο βαθιά ριζωμένος ο λαϊκισμός σε αυτή τη χώρα που καταργούμε πχ τη βάση του 10 διότι αυτό λέει είναι κοινωνικά αποδεκτό και θα βάζουμε παιδιά στο πανεπιστήμιο με 2 και με 3 προσπαθώντας ταυτόχρονα να πείσουμε ότι μπορούμε να προωθήσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα και την γνώση σε αυτή τη χώρα. Ε! δεν γίνεται». 
Ερωτηθείσα ποιος  θα είναι ο χρονικός ορίζοντας  ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας  
      «Είναι  βέβαιο ότι χρειάζεται ένας χρόνος ο οποίος δεν θα είναι πάρα πολύ σύντομος. Δεν είναι μια υπόθεση έξι μηνών ή ενός έτους για να βγει η Ελλάδα από αυτή την περιπέτεια. Η Ελλάδα όμως εάν γίνουν αυτά τα οποία λέμε, εάν γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες συζητάμε τριάντα χρόνια και ποτέ δεν τις κάναμε εάν γίνουνε αυτά τα οποία σήμερα θα γίνουν μεν υπό πίεση και παντελώς ανώμαλα αλλά εν πάση περιπτώσει εάν γίνουν ο Έλληνας θα βγάλει τις δημιουργικές του δυνάμεις.
Είμαι ένας άνθρωπος που  έχω δει τους Έλληνες σε όλα τα μέρη του κόσμου και έχω δει τι είναι σε θέση να κάνουν με άλλα συστήματα. Οι Έλληνες έχουν τα ίδια ελαττώματα και τα ίδια προσόντα όταν λοιπόν είναι σε ένα σύστημα που τους ευνοεί διαπρέπουν και όταν είναι σε ένα σύστημα όπως το χτίσαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα τους καταστρέφουμε. Έχουμε δυνάμεις, δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω».

Δεν υπάρχουν σχόλια :