Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

«Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επετέθη στη κυβέρνηση και ειδικότερα στον Γ. Παπανδρέου που έχει την εικόνα «ενός πρωθυπουργού υπερκινητικού και υπουργών σε αφασία» … «με τους ερασιτεχνισμούς και την αναβλητικότητα τους, πρωθυπουργός και υπουργοί, επιδεινώνουν το πρόβλημα της χώρας». … Είναι σωστό η ΝΔ να στηρίζει την κυβέρνηση, όταν πράττει σωστά, και να είναι απέναντι της όταν κινείται σε λάθος κατεύθυνση και θα κάνουν λάθος στο ΠΑΣΟΚ αν ερμηνεύσουν ως «λευκή επιταγή» τη θέση ευθύνης της ΝΔ.
Η Ντόρα αναφέρθηκε στις αιτίες της εκλογικής ήττας της ΝΔ και είπε πως άλλα περίμενε από την κυβέρνηση της ΝΔ η κοινωνία και άλλα εισέπραξε. Υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται «αυτομαστίγωμα» στη ΝΔ :«όλοι έχουν ευθύνη», δεν εξαιρεί ούτε τον εαυτό της, όμως δεν πρέπει να ...

... φτάσει η ΝΔ στο άλλο άκρο, την απαξίωση του έργου της κυβέρνησης Καραμανλή.
Ανέφερε ότι προβληματίστηκε αν θα έπρεπε να παραστεί και να μιλήσει στο προσυνέδριο, διότι, όπως είπε, «ο κύκλος της εσωστρέφειας που εντάθηκε την τελευταία εβδομάδα μέσα στη Νέα Δημοκρατία δημιουργεί ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για οποιοδήποτε στέλεχος θέλει με καθαρή τη συνείδηση του … ».
Το ζητούμενο από τη διαδικασία προς το συνέδριο είναι η δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Ενός κόμματος σύγχρονου, ελκυστικού, πολυτασικού, το οποίο να εκφράζει όλο το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης.
Η αλλαγή ονομάτων στα κομματικά όργανα δεν είναι αλλαγή και πρόσθεσε: « Θα είναι λάθος να αποκλειστούν στο μέλλον από τα όργανα της ΝΔ, οι αιρετοί εκπρόσωποι της φιλελεύθερης παράταξης …».
Είτε πολιτικό συμβούλιο, είτε εκτελεστική επιτροπή είτε όπως αλλιώς λεγόταν το ανώτατο πολιτικό όργανο του κόμματος, δεν υπήρξε μία φορά στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας που ο Πρόεδρος να διορίζει τα μέλη του. Βεβαίως ο Πρόεδρος κόμματος να επιλέγει τους συμβούλους και συνεργάτες του με οποιαδήποτε μορφή, αλλά δεν μπορεί να διολισθήσουμε προς ένα αρχηγικό μέλλον. Η εκλογή του Προέδρου από τη βάση δεν δικαιολογεί την επιστροφή στο αρχηγικό κόμμα του παρελθόντος:«Αν δεν κυριαρχήσουμε στις ιδέες και αν δεν πείσουμε με τις προτάσεις μας, όλοι θα ασχολούνται με το ποιες είναι οι προσωπικές μας σχέσεις και ο καημός του καθενός. Αλλά δεν δίνουν δεκάρα οι πολίτες για όλα αυτά. Όσοι λοιπόν, αντί να κάνουν τη δουλειά τους και να πηγαίνουν το κόμμα μπροστά, επιμένουν να βλέπουν αντιπάλους εκεί που δεν υπάρχουν και μένουν κολλημένοι στον εσωτερικό μικρόκοσμο δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία, ούτε στην παράταξη ούτε στη χώρα».
[Από την ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη]

Δεν υπάρχουν σχόλια :