Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος άνθρωπος προκαλεί τριγμούς στο ευρώ;

Georges Papandréou:L'homme qui fait trembler l'euro
«Τόσο λίγο Βαλκάνιος, τόσο διαφορετικός».
Σύμφωνα με (τον) “Le Monde” ο Γ. Παπανδρέου προκαλεί τριγμούς στο ευρώ.
Σε ένα ολοσέλιδο αφιέρωμα η γαλλική εφημερίδα παρουσιάζει τον Παπανδρέου ως «διαφορετικό» και αυτό είναι το πλεονέκτημά του. Είναι «ο ξένος», μία «ιδιόμορφη ζέμπρα», «μίγμα φιλελεύθερου με αμερικάνικο στιλ και Σουηδού σοσιαλδημοκράτη, υποστηρικτής των ατομικών ελευθεριών, του κράτους πρόνοιας, του περιβάλλοντος και της τεχνολογικής προόδου». «Οι εκλεπτυσμένοι τρόποι και η ευγένεια, είναι το βασικό όπλο του». «Η κορμοστασιά του απαλλαγμένη από κάθε περιττό βάρος».
«Ο κόσμος τον κοιτάζει, η τύχη του ευρώ κρέμεται απ΄τον ίδιο. Εκλεγμένος πριν από τέσσερις ακριβώς μήνες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι στο ...
.... στόχαστρο των ηγετών και των αγορών του πλανήτη, ενώ πιέζεται από φλέγοντα ζητήματα για μια κατάσταση, που κληρονόμησε. Μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, απαξιωμένη από τις αγορές, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, πνιγμένη από κολοσσιαία χρέη και ελλείμματα, ένα κράτος δυσλειτουργικό και ένα γενικευμένο σύστημα διαφθοράς».
«Μετά τον κεντρώο αντικομουνιστή «Γέρο» Παπανδρέου και τον θυελλώδη σοσιαλιστή ρήτορα με εθνικιστικές χροιές, Ανδρέα, ο «Γιωργάκης», πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από το 2006, κατακτά τους Έλληνες με ένα ασυνήθιστο προοδευτικό πρόγραμμα. Απορρίπτει την πολιτική «αλά Μπλαιρ», πιστεύει στην υπερίσχυση της πολιτικής επί της αγοράς, πρεσβεύει μια ανοιχτή και πολυπολιτισμική κοινωνία και μια οικονομία εστιασμένη στην προστιθέμενη αξία και στην πράσινη ανάπτυξη. Έχει δηλώσει: "Είμαι περήφανος για το όνομα, που φέρω, αλλά θα κυβερνήσω με τον τρόπο μου. Θα μπορούσα να πω, όπως ο Σινάτρα: I did it my way (Θα το κάνω με τον τρόπο μου)"».
«Ορισμένοι τον θεωρούν πιο οραματιστή παρά πραγματιστή, πιο θεωρητικό παρά πολιτικό. Η Ελλάδα, όμως, δεν έχει άλλη επιλογή, ούτε κι η Ευρωζώνη. Ο "Γιωργάκης" είναι, ίσως, η τελευταία ευκαιρία. Ο ίδιος καθιέρωσε ένα σλόγκαν: "Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"»

Δεν υπάρχουν σχόλια :