Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης

Ο Νίκος Καζαντζάκης (18 Φεβρουαρίου 1883 - 26 Οκτωβρίου 1957) υπήρξε διεθνούς φήμης μυθιστοριογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Ένας απ' τους πιο σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς του 20ου αιώνα, γνωστότερος για τα έργα του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Τελευταίος Πειρασμός που έχουν γίνει και ταινίες. Είναι ο περισσότερο μεταφρασμένος σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας.
Στην χώρα μας φυσικά που έχει μάθει να επιβραβεύει τους άθλιους και να αποστρέφεται τους σπουδαίους, ο Νίκος Καζαντζάκης αγνοήθηκε και λοιδορήθηκε.
Το 1945 ο Νίκος Καζαντζάκης προσπάθησε να πάρει μια θέση στην Ακαδημία της Αθήνας, αλλά απέτυχε για δυο ψήφους.
Μετά τον θάνατο του η Εκκλησία της Ελλάδος αρνήθηκε να τεθεί η  σορός του σε λαϊκό προσκύνημα
Ενώ και ο Αρχιεπισκόπος Κρήτης Ευγενίος απηγόρευσε στους ιερείς να πάρουν μέρος στην ταφήν του Καζαντζάκη, που έγινε στην Τάπια Μαρτινέγκο, πάνω στα Βενετσάνικα τείχη. Στον τάφο του Καζαντζάκη χαράχθηκε η επιγραφή: Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβάμαι [φοβούμαι] τίποτα, είμαι λέφτερος [ελεύθερος].
Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκε μόνο όταν συνειδητοποιήσαμε την διεθνή ακτινοβολία του έργου του, μόνο τότε τρέξαμε να αισθανθούμε ''υπερήφανοι'' για ένα έργο που υπήρξαμε ανίκανοι να εκτιμήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :