Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Χλιαρή και θολή η αντίδραση Σαμαρά για το μεταναστευτικό.


Ο Σαμαράς τελικά πήρε θέση για το μεταναστευτικό. Υπό πίεση φυσικά. Από τη μια το ΛΑΟΣ και από την άλλη δύο κύριες τάσεις στο εσωτερικό της σημερινής Νέας Δημοκρατίας. Ο εθνικιστικός μηχανισμός της ΠΟΛΑΝ και οι σκληροί της «Λαϊκής Δεξιάς». Δεν εννοούμε αυτούς που ζητούν το πιασάρικο δημοψήφισμα. Όχι βέβαια. Εννοούμε αυτούς που προσπαθούν να επιβάλλουν στο νέο σαμαρικό καθεστώς μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που τέμνεται με τον ρατσισμό. Αυτούς που θεωρούν ότι ο Σαμαράς τους χρωστά και υποχρεούται να τους ακούει. Ο Σαμαράς θεωρεί «σπίτι του» αυτούς τους οπαδούς (και του ΛΑΟΣ φυσικά) και δεν επιθυμεί σύγκρουση μαζί τους.
Αναγκαστικά έπρεπε να πάρει θέση. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών δηλώνει ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το ν/σ για τους μετανάστες. Ζητά βέβαια να ισχύσει το ευρωπαϊκό καθεστώς. Ζητά να ισχύσουν και στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις που θέτουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Υπεκφεύγει, χωρίς να διευκρινίζει ποιές ακριβώς «ευρωπαϊκές προϋποθέσεις» εννοεί μια και δεν αποτελούν κάποια σταθερά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Με τη θολή επιστολή του προσπαθεί ουσιαστικά να εξισορροπήσει στο εσωτερικό του κόμματος και στη δεξιά πλευρά του. Σα να βρίσκεται μεταξύ Σκύλας και Χάρυβδης.
Οι σκληροί πάντως της ΝΔ απαιτούν «να πάρει θέση για δημοψήφισμα ο πρόεδρος» και προτείνουν την υιοθέτηση αυστηρότατων προϋποθέσεων επαρκούς γνώσης γλώσσας και κουλτούρας από τους μετανάστες που επιθυμούν ελληνική ιθαγένεια. Φτάνουν στο σημείο να απαιτούν και να προσπαθούν να επιβάλλουν διαγραφή των τάσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος και δεν ασπάζονται ή κατανοούν τον "εξόφθαλμο" κίνδυνο που υπάρχει από το σ/ν για το μεταναστευτικό που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο Σαμαράς στην πραγματικότητα έχει να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχεται από το ΛΑΟΣ. Εδώ βρίσκεται η πραγματική σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακών δεξιών (οι οποίοι αποτελούν δεξαμενή ψήφων για το ΛΑΟΣ) και σαμαρικών νεοδεξιών. Το εσωτερικό της ΝΔ θεωρείται ότι μπορεί να ελεγχθεί με μια έντονη επίκληση «πτώσης των τόνων». Το ΛΑΟΣ μετακινείται δεξιότερα γιατί το σαμαρικό καθεστώς της Ρηγίλλης προσπαθεί να υφαρπάξει τους δεξιούς λαοσίτες! Έτσι ο Καρατζαφέρης ζητά ευθέως δημοψήφισμα (απευθυνόμενος στην σκληρή πτέρυγα της πολυκατοικίας ), ποσόστωση της παρουσίας των μεταναστών, αυστηρή φύλαξη των συνόρων και καταγγέλλει «κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος».
Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο Καρατζαφέρης πέρασε αυτό το μήνυμα στις τάξεις της λαϊκής δεξιάς και οι δεξιοί της ΝΔ βρήκαν πολύ ικανοποιητικές τις απόψεις του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που σε επίπεδο καφενείου έκαμαν σημαία τους και υιοθέτησαν σχεδόν απόλυτα τις απόψεις Καρατζαφέρη. Η σημερινή επιστολή Σαμαρά υποδηλώνει ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έχει βάλει γκολ στο γήπεδο της πολυκατοικίας. Γι’ αυτό το σύστημα Σαμαρά έφτασε στο σημείο να κινδυνολογεί με την απειλούμενη «ελληνικότητα» χωρίς ωστόσο να αποκηρύσσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ακολουθεί την οδό του «ήξεις αφήξεις» γιατί δεν επιθυμεί σύγκρουση διαρκείας που θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.
Τουτέστιν, η άτυπη συγκυβέρνηση καλά κρατεί και δεν κλυδωνίζεται από θεατρινίστικες επιστολές μικροκομματικής εκμετάλλευσης και θολού περιεχομένου που δεν κοστίζει τίποτα στους συγγραφείς της!

Δεν υπάρχουν σχόλια :