Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Έργα και 100 Ημέραι κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Aύριο συμπληρώνονται οι 100 πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου και φυσικά έχουν αρχίσει οι κάθε είδους απολογισμοί για τις προθέσεις, τους στόχους και τα αποτελέσματα των ακολουθούμενων πολιτικών σε αυτό το διάστημα. Ας επιχειρήσουμε μια αποτίμηση του παραγόμενου ανά τομέα έργου, με βάση τις πράξεις κι όχι τις εξαγγελίες πολλές εκ των οποίων αναμένεται ακόμα η πραγματοποίηση. Ευελπιστούμε πάντως, για το καλό του τόπου οι επόμενες 100 ημέρες να έχουν πιο θετικό ισοζύγιο.

Κυβερνητική δομή – α) Θετικότατη η συνολική μείωση των υπουργοποιημένων, δυστυχώς όμως παρά τις διαχρονικές ανακοινώσεις, το ουσιαστικά μικρό, ευέλικτο, επιτελικό σχήμα που να είναι συμβατό με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας παραμένει ακόμα ζητούμενο, εδώ και δεκαετίες, β) Επιπρόσθετα καταργήθηκαν υπουργεία με συμβολισμό (Μακεδονίας – Θράκης) αλλά καίριο ρόλο για την οικονομία (Τουρισμού, Ναυτιλίας), με τις αρμοδιότητες τους να παραμένουν ακόμα μετέωρες, και η θεσμοθέτηση αντιπροέδρου, ώστε ο πρωθυπουργός να ασχολείται και με άλλες δραστηριότητες (Σοσιαλιστική Διεθνή) δεν έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα της.

Οικονομία / Ανάπτυξη – α) Για πολλοστή φορά μια κυβέρνηση παρέλαβε «καμένη γη», κατέφυγε σε λογιστικές αλχημείες για να διευκολύνει το έργο της και να δικαιολογήσει τα ...
αντιλαϊκά μέτρα που θα λάβει, β) Με την αναποφασιστικότητα και τη δημαγωγία της επέτεινε την αύξηση των spread των ομολόγων επιβαρύνοντας επιπλέον το δημόσιο δανεισμό στις πλάτες των πολιτών που θα τον πληρώσουν, γ) Ακολουθεί μια εντελώς αντιαναπτυξιακή λογική αποτρέποντας φορολογικά την επένδυση σε ακίνητα, μη ασχολούμενη με την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού, δημιουργώντας προβλήματα στη συμφωνία με την COSCO, για την προβλήτα στον Πειραιά, δ) Προχωρεί στη σύνδεση του αφορολόγητου με την προσκόμιση αποδείξεων προσπαθώντας να περιορίσει την φοροδιαφυγή, επιπόλαια και χωρίς μελέτη δημιουργώντας ανασφάλεια και αναστάτωση στους πολίτες για τα πιθανά επιπρόσθετα φορολογικά βάρη που θα κληθούν να επωμισθούν.

Κράτος / Διοίκηση – α) Ορθώς προωθεί τον Καποδίστρια 2, όπως είχε προγραμματίσει και η ΝΔ, χωρίς όμως να έχει βρει λύση στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος, β) Απελύθησαν εν μια νυχτί οι συμβασιούχοι των stage με το στίγμα των ρουσφετολογικών προλήψεων, προσλαμβάνοντας όμως μια νέα στρατιά συμβασιούχων για το 2010, παραπέμποντας στο 2011 την αναδιοργάνωση του δημοσίου τομέα (οψόμεθα!!). γ) Καθυστέρησε η τοποθέτηση γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών, για να καταλήξει κατά κανόνα σε επιλογή γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από μια υποτιθέμενη δημοκρατική διαδικασία, στην οποία όμως εκτός των άλλων προσόντων έπρεπε να αναφερθεί και η κοινωνική δραστηριότητα του υποψηφίου (προφανώς θα εκτιμήθηκε δεόντως η κομματική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ!!), με εσωκομματικές αντεγκλήσεις & ευτράπελα (υπόθεση Κουτούπη με τις δηλώσεις στο facebook), δ) Άνοιξε με αποσπασματικό και επικίνδυνο τρόπο το θέμα της υπηκοότητας των μεταναστών λησμονώντας παντελώς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ε) προωθεί περικοπή δαπανών και κατάργηση επιτροπών, τη διαχρονική ανάγκη για πλήρη αναδιάρθρωση της δομής και του ρόλου του κράτους, δεν την καλύπτει αφού διέπονται από την γνωστή λαϊκίστικη, κρατικιστική τους αντίληψη.

Διαφθορά – Παρά τις μεγαλόσχημες εξαγγελίες για πάταξη της διαφθοράς, υπήρξαν ήδη θέματα ρουσφετιών (Ρόβλιας, διορισμός υιού Διώτη), επιλογή γ.γ υπ. Δικαιοσύνης με επαγγελματική σχέση με τη γυναίκα του υπουργού), σχέσεων της κ. Σιούτη, νομικής συμβούλου του κ. Παπανδρέου με το Χριστοφοράκο,

Παιδεία – α) Ξεκίνησε με την απόλυση απλήρωτων εκπαιδευτικών, β) πολύ καλώς συνεχίζεται ο διάλογος για το εκπαιδευτικό μας σύστημα που άρχισε επί ΝΔ, φοβάμαι όμως ότι αργεί ακόμα η ουσιαστική αλλαγή μοντέλου παιδείας με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και τη νοοτροπία της νεολαίας μας, γ) ξυλοκοπήθηκε πρύτανης από αντιεξουσιαστές αλλά δεν αγγίζουμε το θέμα της αναθεώρησης της μορφής του πανεπιστημιακού ασύλου, δ) τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση την κ. Δραγώνα, ε) ανακυκλώνει τη συζήτηση για τα κολέγια, παρόλο που γνωρίζει ότι λόγω κοινοτικού δικαίου δεν μπορεί να μην τα αδειοδοτήσει.

Ασφάλεια – α) Εισήχθησαν δυο καινοτομίες από πλευράς τρομοκρατών (χτύπημα την περίοδο των εορτών, έκρηξη μηχανισμού έξω από το κοινοβούλιο), β) άνανδρο χτύπημα αστυνομικών τμήμα Αγ. Παρασκευής, γ) ελπίζουμε να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα το χρήσιμο μέτρο της πεζής αστυνόμευσης που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν.

Περιβάλλον – Παρ’ όλες τις εξαγγελίες για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη δεν έχει γίνει ακόμα καμιά κίνηση έστω για την απλοποίηση των διαδικασιών, ουσιαστικά ακύρωσε το πρόγραμμα θερμοδυναμικής αναβάθμισης κτιρίων, και δημιούργησε κοινωνική αναστάτωση με το θέμα της απόσυρσης και των ανορθολογισμών στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας που ευτυχώς αναγνώρισαν ως λάθος.

Εθνικά – Δεν έχουμε δει ακόμα να ξεδιπλώνεται η στρατηγική στα κρίσιμα ζητήματα, αλλά οι διμερείς επαφές του κ. Δρούτσα με τα Σκόπια, οι χλιαρές αντιδράσεις στις πρωτοφανείς Τουρκικές παραβιάσεις και η παντελής έλλειψη οράματος για το μέλλον της Ε.Ε. (διεύρυνση, σύνταγμα, ένταξη Τουρκίας), δεν μας προδιαθέτουν θετικά.

Εργασιακά – Παρά τις περί του αντιθέτου λεγόμενα προεκλογικά δεν έχει προχωρήσει στην ανατροπή των όρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, και ανοίγει για μια ακόμα φορά το διάλογο για το ασφαλιστικό σύστημα και δεν προχωρά άμεσα στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, λες και τα εμπλεκόμενα μέρη θα αλλάξουν τις γνωστές τους αδιέξοδες απόψεις, αν και οι φιλικές τους συνδικαλιστικές διοικήσεις δείχνουν σημάδια λεκτικής διαλλακτικότητας για λόγους κομματικού πατριωτισμού, το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο.
maxitikoi-polites

Δεν υπάρχουν σχόλια :