Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αρνητική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο νομοσχέδιο Κατσέλη

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης της ΕΚΤ στα Ελληνικά εδώ.

Από άρθρο της Καθημερινής:
Κόλαφο για το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αποτελεί η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επί του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών επαγγελματικών κι επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι προτεινόμενες διατάξεις απειλούν τη ρευστότητα στην αγορά και μπορούν να προκαλέσουν συστημικές επιπτώσεις όχι μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά ακόμη και διασυνοριακά. Μάλιστα, η ΕΚΤ επί της ουσίας καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναστείλει τη διαδικασία νομοθέτησης των συγκεκριμένων μέτρων, επισημαίνοντας ότι «η αρμόδια εθνική αρχή θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να εξετάζει προσηκόντως τη γνώμη της ΕΚΤ πριν από τη λήψη της απόφασής της επί της ουσίας». Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αν και υποστηρίζει ότι έλαβε υπόψη της παρατηρήσεις της ΕΚΤ, προχώρησε χθες σε τροποποιήσεις οι οποίες βρίσκονται σε διαμετρικά αντίθετο πνεύμα από αυτό των επισημάνσεων της ΕΚΤ. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι αγνόησε παντελώς τις παρατηρήσεις της ΕΚΤ είναι ότι όχι μόνο δεν εξαίρεσε τις ενήμερες οφειλές από το νομοσχέδιο, αλλά απελευθέρωσε τα συνολικά όρια ρύθμισης.
Σημειώνω πως το νομοσχέδιο ήταν... ένα από τα πέντε που θα ψηφιζόταν στις 100 πρώτες μέρες, και είχε γίνει και πρωτοσέλιδο προεκλογικά από γνωστή κίτρινη κυριακάτικη φυλλάδα το οποίο έδινε την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ χαρίζει χρέη.
Σημειώνω επίσης πως το ΠΑΣΟΚ πληρώνει την προεκλογική του ανευθυνότητα τόσο γι'αυτό το νομοσχέδιο, όσο και για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους. Σε ποια χώρα του κόσμου δίνονται αυξήσεις σε μισθούς όταν η οικονομία είναι σε ύφεση; Φορολογούνε τον ιδιωτικό τομέα για να δώσουν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στους καλοπληρωμένους του Δημοσίου (γιατί ένας που παίρνει 1999 ευρώ στο Δημόσιο είναι 2+ φορές πιο καλοπληρωμένος από ένα παιδί της γενιάς των 700 ευρώ)
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει βαλθεί να καταστρέψει την οικονομία για να είναι "συνεπής".
Όχι, κ. Παπανδρέου, δεν θέλουμε να φανείτε έντιμος δείχνοντας συνέπεια προς τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Θέλουμε να φανείτε έντιμος παραδεχόμενος πως τάξατε προεκλογικά ανεφάρμοστα πράγματα, και να πράξετε τώρα αυτό που επιτάσσουν οι συνθήκες.
Μερικές παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου:
  • Όταν υπόσχεσαι διαγραφή χρεών δημιουργείς moral hazard (ηθικό κίνδυνο). Λες δηλαδή στους πολίτες: κατανάλωσε όσο πιο πολύ μπορείς, υπερχρεώσου σε τέτοιο σημείο ώστε αποδεδειγμένα να μην μπορείς να αποπληρώσεις και τα χρέη σου θα διαγραφούν.
  • Σκεφτείτε όλους αυτούς της εκπομπής «Για λογαριασμό σας» οι οποίοι αντί να πάρουν μέτρα για να μειώσουν τις δαπάνες τους/δουλέψουν/μετακομίσουν/πουλήσουν για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, τώρα θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις την εύκολη έξοδο της προσωπικής πτώχευσης.
  • Η διαγραφή χρεών οδηγεί σε απώλειες εσόδων, οδηγεί σε αύξηση των επιτοκίων των δανείων, οδηγεί σε δυσκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων/καταναλωτών. Επιδοτεί τον αντιπαραγωγικό εις βάρος του παραγωγικού, είναι συνταγή ύφεσης.
  • Τα χρέη δεν διαγράφονται ποτέ, το κόστος τους απλά μετακυλίεται στους συνεπείς δανειολήπτες. Μοναδική εξαίρεση πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι τα χρέη που δημιουργήθηκαν λόγω σοβαρής ασθένειας και για τα οποία πρέπει να υπάρχει μια μέριμνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :