Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Γέφυρα βοήθειας στην Αϊτή

Έφτασε στα ανοικτά των ακτών της Αϊτής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "USS Carl Vinson" για να αρχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Το πυρηνοκίνητο πλοίο διαθέτει 19 ελικόπτερα τα οποία θα μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και άλλες προμήθειες μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, όπου έχει σημειωθεί το μεγαλύτερο μέρος της καταστροφής.

Η άφιξη του "Carl Vinson" αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης στρατιωτικής κινητοποίησης των ΗΠΑ για την επείγουσα μεταφορά προμηθειών στην Αϊτή. Μια μονάδα 2.200 πεζοναυτών κατευθύνεται προς τη χώρα, μονάδες του στρατού των ΗΠΑ έχουν ήδη φθάσει στην περιοχή, ενώ άλλες αναμένονται.

Στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μετέφεραν επίσης βοήθεια στο αεροδρόμιο, το οποίο έχει περιορισμένη ικανότητα υποδοχής αεροσκαφών.

"Το κλειδί είναι να φθάσει η τροφή και το νερό εκεί το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε οι άνθρωποι, στην απελπισία τους, να μην ..... στραφούν στη βία ή να προκαλέσουν επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στο τρίτο κατά σειρά μήνυμά του, δήλωσε ότι "θα υπάρξουν πολλές δύσκολες ημέρες στο εξής για τους Αϊτινούς".
"Θα μας χρειαστεί, βέβαια, καιρός...Όμως, Αϊτινοί, να είστε βέβαιοι, θα κάνουμε απ' εδώ ό,τι μπορούμε, ώστε να σταθείτε ξανά στα πόδιά σας", δήλωσε καταλήγοντας ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, οι ιταλικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν
170 Ιταλούς μετά το σεισμό, αλλά δεν έχουν καμία πληροφορία για 27 άλλους, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά ανακοίνωσε ότι 4 Καναδοί έχασαν τη ζωή τους
και 1.415 αγνοούνται.

Ο υπουργός Άμυνας του Καναδά ανακοίνωσε ότι 144 στρατιώτες βρίσκονται επί τόπου στην ζώνη των καταστροφών και ο αριθμός τους θα αυξηθεί τις προσεχείς ώρες ή ημέρες.
ΣΚΑΪ : Γέφυρα βοήθειας στην Αϊτή

Δεν υπάρχουν σχόλια :