Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

«Η σφαγή των βουλευτών»: Εκλογικός νόμος με 180 μονοεδρικές


Η κυβέρνηση αποφάσισε να ελληνοποιήσει το γερμανικό εκλογικό μοντέλο.
Στην προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα, αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, φαίνεται να έχει καταλήξει η κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του έργου της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής που είχε συστήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει την εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές και ολιγοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, με παράλληλη διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. 

Το θέμα του εκλογικού νόμου και αυτό της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο της προχθεσινής πολύωρης συνάντησης του ....

πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει τη σύσταση 180 μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών και 120 ολιγοεδρικών.
Όσον αφορά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών, το πιθανότερο σενάριο είναι και στις δύο περιπτώσεις να καθιερωθεί η λίστα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα συναλλαγών και πολυδάπανων εκλογικών εκστρατειών.
Ωστόσο, λόγω των αντιδράσεων που εκδηλώνονται από αρκετούς βουλευτές στην καθιέρωση της λίστας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε συνδυασμό σταυρού και λίστας.
Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Ραγκούση, ο νέος εκλογικός νόμος διατηρεί την αναλογικότητα του ισχύοντος και με την εφαρμογή του τα κόμματα θα ελάμβαναν τις ίδιες έδρες που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Πέραν τούτων, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες να μειωθούν κατά πέντε (από 180 σε 175), ώστε οι πέντε να διατεθούν για την εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τούτο προϋποθέτει βεβαίως αυξημένη πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών, κατά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Το αυτό απαιτείται και για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Εμμένοντας στην καθιέρωση «της απλής και ανόθευτης αναλογικής», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε ότι «τυχόν εφαρμογή ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος, σταδιακά αλλά συστηματικά θα ενισχύσει το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού», προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει στη διαμόρφωση αρχηγοκεντρικών κομμάτων.
Διοικητική μεταρρύθμιση
Με δεδομένο ότι στις 18, 19 και 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων-Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ), τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται «να ανοίξει τα χαρτιά του» για το νέο διοικητικό μοντέλο της χώρας, προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμαρχοι, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΚΕΔΚΕ, θα γίνουν αποδέκτες του κειμένου με τις αλλαγές στον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας, στη βάση των προτάσεων της επιτροπής που είχε συστήσει για το σκοπό αυτό ο κ. Ραγκούσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνονται συνενώσεις ώστε να διαμορφωθούν πανελλαδικά 400 έως 450 δήμοι (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης).
Η πρόταση της επιτροπής προβλέπει επίσης 13 έως 15 διοικητικές περιφέρειες, με εκλεγμένο περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο και συγκρότηση Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (και δήμαρχος Αθηναίων) Νικ. Κακλαμάνης, αναφέροντας ότι η Ένωση συμφωνεί κατ' αρχήν με τη διοικητική μεταρρύθμιση, έθεσε σαν βασική προϋπόθεση τη διάθεση από την κυβέρνηση τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωσή της.
«Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν τα έχει. Αν δεν τα έχει, να μην την αποτολμήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά. *
Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια :