Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η γρίπη σκοτώνει πλέον, νέους και υγιείς


Τα χέρια σηκώνουν οι επιστήμονες, αφού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να εντοπίσουν για ποιους λόγους η νέα γρίπη σκοτώνει νέους και υγιείς. Τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας τέσσερις άνθρωποι δίχως υποκείμενο νόσημα έχουν χάσει της ζωή τους αφού προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1. Πρόκειται για ένα 6χρονο κοριτσάκι, δύο γυναίκες 39 και 18 ετών και έναν άνδρα 19 ετών.

Έτσι τα θύματα της «απρόβλεπτης νόσου», όπως τη χαρακτηρίζουν οι ειδικοί, έχουν φτάσει στη χώρα μας τα 47, από τα οποία 8 δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Εν τω μεταξύ, σε Εντατική Μονάδα εισήχθη και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και διασωληνωμένη μία γυναίκα 40 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Χτυπάει τους πνεύμονες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αντίθετα από τους ιούς της εποχικής γρίπης, ο ιός της πανδημίας χτυπάει τους πνεύμονες και προκαλεί περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά στους νέους. Ωστόσο, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναγνωρίσουν ποια είναι η αιτία που συμβαίνει αυτό.
«Δεν υπάρχει αιτιολόγηση. Πιθανολογείται ότι ευθύνεται κληρονομική προδιάθεση ή ..... ..... υπάρχει υπερβολική φλεγμονώδης αντίδραση και τελικά το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον τους. Δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα διότι τώρα αναλύονται και ελέγχονται. Δυστυχώς, ακόμη δεν τα ξέρουμε όλα και θα ήταν επιπόλαιο αν κάναμε προβλέψεις» λέει η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης Ελένη Γιαμαρέλλου. Τονίζει επίσης πως «δεν είναι σωστό να λέει κάποιος ότι δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι γερός και γι΄ αυτό δεν κάνει το εμβόλιο. Διεθνώς 30% έως 40% των θανάτων αφορούν άτομα χωρίς υποκείμενο νόσημα».

«Απρόβλεπτος ο ιός»
Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι δηλώσεις της δρος Ίζαμπελ Νιούταλ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία τονίζει πως «πρέπει να επαγρυπνούμε και να μην επαναπαυόμαστε διότι ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος». Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και μόλις κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τον γιατρό του. «Αν αισθανθούν δυσφορία- δύσπνοια, πρέπει να επισκεφθούν αμέσως το νοσοκομείο» τονίζει η κ. Γιαμαρέλλου.Οι περισσότεροι από τους υγιείς που κατέληξαν, εισήχθησαν σε νοσοκομείο μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα βαριά συμπτώματα.

«Δεν έχει σημασία η προσέλευση στο νοσοκομείο ή η αντιμετώπιση. Από την αγωγή που θα δοθεί σε έναν ασθενή έως τη μηχανική υποστήριξη που θα έχει για την αναπνοή του, παρέχονται σε όλους οι ίδιες, εξαιρετικές, υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο, κάποιοι αναπτύσσουν αναπνευστική λοίμωξη. Είναι υπό διερεύνηση το γιατί. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τίποτα» λέει ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου. Σε φάση κορύφωσης
Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, βρισκόμαστε σε φάση κορύφωσης του επιδημικού κύματος και η δραστηριότητα της νόσου παραμένει υψηλή. Επίσης, παρότι την εβδομάδα που πέρασε καταγράφτηκε μείωση των κρουσμάτων, «εκτιμάται ότι θα έχουμε αύξηση των θανάτων επειδή η προσβολή αλλά και κακή εξέλιξη της νόσου σε κάποιους ανθρώπους είχε αρχίσει πριν από αρκετές ημέρες» λέει ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας και τονίζει πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε το εμβόλιο και να τηρούμε τους καθημερινούς κανόνες υγιεινής για την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό της νέας γρίπης.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι στην Ελλάδα η πανδημία κορυφώνεται αυτές τις ημέρες και πιθανώς θα έχει περάσει σε ύφεση έως την Πρωτοχρονιά. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί ο μικρός αριθμός όσων έχουν εμβολιαστεί- 3% του πληθυσμού.
TA NEA On-line - Η γρίπη σκοτώνει νέους και υγιείς

Δεν υπάρχουν σχόλια :