Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

'Εντονες αντιδράσεις για την επίθεση κατά του Μπερλουσκόνι

Στη χθεσινοβραδινή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην κεντρική πλατεία «Ντουόμο» του Μιλάνου, αναφέρονται με δηλώσεις τους οι πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής. Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εξέφρασε την «απερίφραστη καταδίκη του» και ζήτησε να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, «ώστε κάθε πολιτική αντιπαράθεση να επανέλθει εντός των ορίων υπευθυνότητας και αυτοέλεγχου».





Σχετικά θέματα
 
 







Ο πρόεδρος της Βουλής Τζανφράνκο Φίνι, ο οποίος τις περασμένες ημέρες είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον «Καβαλιέρε», θέλησε να μεταβεί στο νοσοκομείο «Σαν Ραφαέλε» του Μιλάνου για να τον επισκεφθεί. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, με άμεση αναφορά στις δύσκολες δεκαετίες του 1970 και του 1980, υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές δυνάμεις είναι υποχρεωμένες να πράξουν ό,τι μπορούν ώστε η Ιταλία να μην ξανακυλήσει στα δύσκολα χρόνια της βίας».

Ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ουμπέρτο Μπόσι, χαρακτήρισε την επίθεση του Μάσιμο Ταρτάλια κατά του Ιταλού πρωθυπουργού, «μια πραγματική τρομοκρατική πράξη».

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τον «Καβαλιέρε», δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είναι καταβεβλημένος σωματικά, αλλά ψυχολογικά, διότι κατάλαβε ότι υπάρχουν άτομα που τον μισούν πολύ έντονα».

Δεν λείπουν, όμως, και οι πολεμικές: ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος «Ιταλία των Αξιών», τονίζει ότι «σε προσωπικό επίπεδο, πρέπει αναμφισβήτητα να καταδικασθεί κάθε επίθεση, η οποία μπορεί να έχει ως στόχο και τον πρωθυπουργό. Αλλά δεν μπορούμε, παράλληλα, να ξεχνάμε ότι στις πλατείες και στις βιομηχανίες υπάρχουν άνθρωποι απελπισμένοι, που βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν σκέφτεται καθόλου τις ασθενέστερες .... κοινωνικές τάξεις».

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι, ανέφερε: «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου, αλλά ανάμεσα στους ανθρώπους που καλλιέργησαν αυτό το κλίμα, είναι και ο Μπερλουσκόνι. Άρα, τώρα, δεν πρέπει να κάνει το θύμα».

Η βουλευτής των Δημοκρατικών πρόσθεσε ότι «οι πράξεις αυτές πρέπει να καταδικάζονται πάντα, αλλά κάποιες φορές μπορούν να βρουν μια εξήγηση. Όποιος έχει πολιτικές ευθύνες, σε αυτή τη φάση κάνει τα πάντα για να διχάσει τη χώρα».

Άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων της ιταλικής κεντροδεξιάς. «Πρόκειται για πολιτικά απόβλητα, για τη φοβερή εκείνη ιδέα της αριστεράς, που την κάνει να νομίζει ότι διαθέτει ένα είδος ηθικής υπεροχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπερλουσκόνι, Πάολο Μποναγιούτι.

Για πολιτικό κλίμα μίσους κάνει λόγο ο ιταλικός Τύπος

Οι Ιταλοί αναρωτιούνται σήμερα εάν η χθεσινή επίθεση εναντίον του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης κλιμάκωσης της πολιτικής έντασης, των υβριστικών αντιπαραθέσεων και του κλίματος μίσους που έχει εξαπλωθεί στη χώρα.

Ο Μπερλουσκόνι διακομίσθηκε χθες το βράδυ στο νοσοκομείο με σπασμένα δόντια, σπασμένη μύτη και τραύματα στο πρόσωπο από μεταλλικό αναμνηστικό αντικείμενο που εκτόξευσε εναντίον του ο ένας άνδρας με ιστορικό ψυχιατρικών προβλημάτων την ώρα που ο ιταλός πρωθυπουργός υπέγραφε αυτόγραφα στο τέλος πολιτικής συγκέντρωσης στην Πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου.

Οι εικόνες του καταματωμένου του προσώπου έκαναν τον γύρο των τηλεοπτικών δικτύων του κόσμου και βρίσκονται στις πρώτες σελίδες των ιταλικών εφημερίδων, αλλά οι τίτλοι και τα σχόλια του ιταλικού τύπου πηγαίνουν πέρα από τα τραύματα του ιταλού πρωθυπουργού, που δεν είναι σοβαρά.

«Εποχή Μίσους», είναι ο τίτλος της La Nazione της Φλωρεντίας. Η λέξη «μίσος» χρησιμοποιείται σε πολλούς τίτλους και σχόλια καθώς η Ιταλία αναζητεί τι συνέβη στον αμφιλεγόμενο πρωθυπουργό της.

«Φθάσαμε στο σημείο αυτό. Ενα κλίμα μίσους κατά του Μπερλουσκόνι παρήγαγε καταστροφικά αποτελέσματα», γράφει στην πρώτη της σελίδα η συντηρητική Il Tempo."Αυτό δείχνει καθαρά τον εκφυλισμό της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία», γράφει ο Ετζιο Μάουρο, διευθυντής της La Repubblica,η οποία έχει τηρήσει εξαιρετικά επικριτική στάση απέναντι στη διακυβέρνηση του Μπερλουσκόνι.

Η Unita, η εφημερίδα του Δημοκρατικού Κόμματος, του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής αντιπολίτευσης, που έχει επανειλημμένως ζητήσει την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού, χαρακτήρισε «τρέλα» την επίθεση.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ρόζι Μπίντι δήλωσε ότι ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει αποκαλέσει επανειλημμένως στους αντιπάλους του «κομμουνιστές που θέλουν να τον εξοντώσουν», είναι ο ίδιος υπεύθυνος για το τεταμένο κλίμα και δεν πρέπει «να παίζει το θύμα».

Παραμένει στο νοσοκομείο ο «Καβαλιέρε»

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο προσωπικός γιατρός του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Αλβέρτο Ζανγκίλλο, ο «Καβαλιέρε» δεν πρόκειται να εξέλθει κατά την σημερινή ημέρα του νοσοκομείου Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου. Μετά την επίθεση, χθες το απόγευμα, στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου, έχασε σχεδόν μισό λίτρο αίματος και ο αιματοκρίτης του έχει κατέβει αισθητά.

Παρουσιάζει κάταγμα στο ρινικό διάφραγμα αλλά δεν πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση, ενώ, κατά την διάρκεια της νύχτας, ξύπνησε αρκετές φορές, λόγω του πόνου στο πρόσωπο. Υποβάλλεται σε αγωγή με αντιβιοτικά, ενώ η γενικότερη κατάστασή της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Η ιατρική πρόγνωση για την ολική ίαση, από τις αρχικές είκοσι μέρες, αυξάνεται στις είκοσι πέντε.

Τηλεγράφημα συμπαράστασης από τον πάπα

Ο πάπας Βενέδικτος 16ος απέστειλε «τηλεγράφημα συμπαράστασης» προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που τραυματίστηκε στο πρόσωπο σε επίθεση που δέχθηκε χθες Κυριακή στο Μιλάνο, ανακοινώθηκε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο από την υπηρεσία Τύπου του Βατικανού.

Ο πάπας εκφράζει την λύπη του για την επίθεση σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και εύχεται ταχεία ανάρρωση, δήλωσε ο πατήρ Τσίρο Μπενεντετίνι και διευκρίνισε ότι το τηλεγράφημα απέστειλε εξ ονόματος του ποντίφηκα ο καρδινάλιος Ταρτσίσιο Μπερτόνε, δεύτερος στην ιεραρχία του Βατικανού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφωνήματα από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και ένα μήνυμα υποστήριξης από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Καταδίκη της επίθεση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Τα συντηρητικά μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατάγγειλαν σήμερα «τη λυπηρή επίθεση» κατά του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι πολύ λυπηρή και εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την καταδικάζω απερίφραστα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου των ευρωπαίων συντηρητικών, Βίλφρεντ Μάρτενς.

«Τέτοιου είδους πράξεις πολιτικής βίας δεν έχουν καμία θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», προστίθεται στην ανακοίνωση του κ. Μάρτενς.

Αναφορά σε πολιτικά κίνητρα έκανε ο Mάσσιμο Ταρτάλια

Αναφορά σε «πολιτικά κίνητρα» έκανε ανακρινόμενος από τους εισαγγελείς, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μάσσιμο Ταρτάλια, ο σαρανταδυάχρονος που επιτέθηκε χθες το απόγευμα στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην πλατεία Ντουόμο του Μιλάνου.

Ο Ταρτάλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον πατέρα του, υποφέρει από ψυχολογικά προβλήματα, δήλωσε στους ανακριτές ότι «είναι αντίθετος στην πολιτική της ιταλικής κεντροδεξιάς, και ιδίως, του Καβαλιέρε». Χθες, αμέσως μετά τον τραυματισμό του Μπερλουσκόνι, ο πατέρας του δράστη είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους «ότι η οικογένειά του ψηφίζει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα αλλά δεν μισεί τον Ιταλό πρωθυπουργό».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το σάιτ της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα, ο Ταρτάλια, έφερε μαζί του δερμάτινη τσάντα, στην οποία είχε τοποθετήσει χαρτοκόπτη, ένα μεγάλο σταυρό και έναν βαρύ αναπτήρα. Αντικείμενα με τα οποία, τονίζεται, θα μπορούσε να χτυπήσει τον μεγιστάνα πρωθυπουργό, αν δεν αγόραζε, τελικά, την μινιατούρα της εκκλησίας Ντουόμο, που χρησιμοποίησε για να του επιτεθεί. Οι ανακριτές, προσπαθούν να καταλάβουν αν ο ασταθής ψυχολογικά αυτός άνδρας, μπορεί να χρησιμοποιήθηκε, από ομάδες που είχαν αποφασίσει να πλήξουν τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, παραδέχθηκε ότι «ο Μπερλουσκόνι, χθες, θα μπορούσε να είχε δολοφονηθεί». Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα στο Μιλάνο, όμως, δεν επιρρίφθηκαν, τελικά, ευθύνες, στους άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του «μίστερ τιβί», αλλά ούτε και στις αστυνομικές δυνάμεις. Αποφασίσθηκε, όμως, να απενεργοποιηθούν δυο σελίδες του κοινωνικού δικτύου Facebook, στο ίντερνετ, στις οποίες εκατοντάδες χρήστες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον χθεσινό τραυματισμό. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Ιταλίας, τέλος, ο Μπερλουσκόνι, θέλησε να δει, στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε, φίλο του κληρικό, στον οποίο και είπε: «με έσωσε ένα θαύμα, αλλά θα ήθελα να καταλάβω γιατί υπάρχει τόσο μίσος εναντίον μου».


kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :