Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Αντισυνταγματική η έκτακτη εισφορά

Της Βάνας Φωτοπούλου
Εκτός Συντάγματος τίθεται με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης (3758/09) για την έκτακτη εισφορά. Με διαδικασίες-εξπρές λόγω των μαζικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί στη Δικαιοσύνη, το δικαστήριο έκρινε ως αντισυνταγματική την αναδρομικότητα του φοροεισπρακτικού μέτρου, αφού το 2009 επιβάλλει φορολογική επιβάρυνση για τα ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του 2007.

Θεωρείται βέβαιο ότι το Δημόσιο θα προσβάλει με έφεση την πρώτη απόφαση-πιλότο που εκδόθηκε για το ζήτημα, ενώ η υπόθεση θα οδηγηθεί προς τελική κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την παραβίαση του Συντάγματος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ο .... Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο οποίος προέτρεπε τους πολίτες που δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια, να υποβάλουν προς τις αρμόδιες εφορίες δήλωση, όπου θα επιφυλλάσσονται ρητά να αναζητήσουν το ποσό που πλήρωσαν, εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός.

Με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο φορολογική επιβάρυνση αναδρομικής ισχύος, που να εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος, το προηγούμενο εκείνου κατά το οποίο επιβλήθηκε, η δικαστής Αγλαΐα Δημητροπούλου, απέρριψε όλα τα επιχειρήματα που προέβαλε το Δημόσιο και έκρινε ότι...[....]
cobra-argos.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια :