Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Στο στόχαστρο του Πασόκ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Είναι φανερό πια και στους πλέον δύσπιστους ότι η κυβέρνηση όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση είχε υποεκτιμήσει την έκταση της κρίσης και το μέγεθος της διείσδυσης της παγκόσμιας κρίσης στην ελληνική οικονομία. Πίστευαν ότι με λίγα μαγικά θα έπειθαν τους Ευρωπαίους να μας βοηθήσουν και με ένα μεγάλο δάνειο θα ξεπερνούσαμε τους κινδύνους.
Η πραγματικότητα ανατρέπει τις φιλοδοξίες που είχαν μέχρι τις εκλογές και οι όποιοι σχεδιασμοί είχαν γίνει αποδείχτηκαν …ανέκδοτο.
Τι μπορεί όμως να κάμει ο Παπανδρέου όταν δίπλα του έχει τον λεγόμενο «βαθύ Πασόκ»; Ουσιαστικά τίποτα θετικό για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Οι αντιδράσεις από το πασοκικό σύστημα των βολεμένων μηχανισμών ξεπερνούν τις προσδοκίες που υπήρχαν. Η πίστη ότι το Πασόκ ελέγχει το δημόσιο και τα συνδικάτα άρα θα περάσει μέτρα και νόμους που δεν διανοούνταν καν να προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός, ήδη κλυδωνίζεται. Το «βαθύ Πασόκ» είναι παντού. Οι υπουργοί είναι απροστάτευτοι απέναντι στη δίψα που έχουν για έλεγχο της πολιτικής και του κόμματος. Το κρατικοδίαιτο Πασόκ θέλει εδώ και τώρα. Η φορολογική επιδρομή στα κατώτερα λαϊκά εισοδήματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μονόδρομος. Οι «έχοντες και κατέχοντες» είναι το αντίστοιχο «βαθύ Πασόκ» της κοινωνίας, αλλά από πάνω. Βρίσκονται στην κορυφή της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα μέλη της επίσης περιμένουν όχι να δώσουν και να βοηθήσουν αλλά να πάρουν. Έτσι όπως έχει συμφωνηθεί στα γεύματα των Βορείων Προαστίων.
Αυτό που έμεινε στον Παπανδρέου είναι ο ελληνικός λαός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δεινοπαθήσουν κάτω από τη δίψα για χρήμα και εξουσία που υπάρχει σε όλους αυτούς που λυμαίνονται το δημόσιο πλούτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :