Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Βουλγαρία: «Παγώνει» ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης, η οποία θα εκπονηθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος της Βουλγαρίας θα καθορίσει τη συμμετοχή της χώρας στο έργο, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοβ, διευκρινίζοντας πως η μελέτη θα είναι έτοιμη μετά από 18 μήνες.

Εάν το υπουργείο δεν επιβεβαιώσει πως το έργο ανταποκρίνεται στα πρότυπα του κράτους τότε... αυτό «πρακτικά είναι ασύμφορο για τη Βουλγαρία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοβ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόνοια για την ακύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό «επειδή έχει υπογραφεί μεταξύ Βουλγαρίας Ελλάδας και Ρωσίας μέσω των εταιρειών που αυτές έστειλαν».

Η Βουλγαρία θα εκπονήσει στρατηγική για τα ενεργειακά της έργα, ανέφερε ακόμα ο κ. Μπορίσοβ, ο οποίος χθες το πρωί συγκάλεσε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών για το θέμα. «Γίνεται λόγος για πολλά ζητήματα, σε πολλά σημεία έχουν υπογραφεί συμφωνίες, ενώ σε πολλά σημεία δεν έχουν ακουστεί οι τοπικές αρχές και έχουμε δώσει αντικρουόμενα σήματα», υποστήριξε ο κ. Μπορίσοβ, προσθέτοντας πως ευελπιστεί να καταλήξει σε κοινή θέση με τον πρόεδρο της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως τα ζητήματα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, του αγωγού south stream, των ρωσικών αδειών παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού από βουλγαρικές επιχειρήσεις και των ρωσικών διεκδικήσεων επί περιουσιακών στοιχείων της καπνοβιομηχανίας Bulgartabak θα συζητηθούν αύριο και μεθαύριο στη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας. Οι νέες συμφωνίες για την παροχή φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνονται στα θέματα της συνεδρίασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :