Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ντέρμπι στον πρώτο γύρο και σαφές προβάδισμα Ντόρας στον δεύτερο, δείχνει το γκάλοπ της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

«Κεφάλι παίρνει» και πάλι η Ντόρα Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της Focus για λογαριασμό της «Α». Η υποψήφια για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής της Α’ Αθήνας προηγείται στην πρόθεση ψήφου, τόσο στο σύνολο των Νεοδημοκρατών όσο και μεταξύ αυτών που δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα ή μάλλον να ψηφίσουν στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, ενώ και στην περίπτωση δεύτερου γύρου διατηρεί προβάδισμα έναντι του Αντώνη Σαμαρά.

Για πρώτη φορά σε πλαίσιο γκάλοπ τίθεται ευθέως το ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε;» και όχι απλώς «ποιον προτιμάτε για πρόεδρο της Ν.Δ;», γεγονός με ιδιαίτερη σημασία σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο δημοσκοπικό τοπίο. Για να αντιμετωπισθεί αυτή ακριβώς η δυσκολία ανίχνευσης του εκλογικού σώματος, οι απαντήσεις των ερωτηθέντων χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή το σύνολο των Νεοδημοκρατών, όσους δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν και όσους δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν.
διαβάστε περισσότερα


Η μάχη μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας φαίνεται ειδικότερα πως θα δοθεί μέχρι τέλους και θα κριθεί στο νήμα, καθώς στο σύνολο των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προηγείται η κ. Μπακογιάννη με 42% έναντι 40,3% του κ. Σαμαρά (διαφορά 1,7%), ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης λαμβάνει 7,9%, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι είναι πιθανόν να πάνε να ψηφίσουν (Σ.Σ: σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι απαντήσεις όσων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα και όσων δηλώνουν ότι μάλλον θα πάνε να ψηφίσουν) το προβάδισμα της κ. Μπακογιάννη κυμαίνεται στο 1,4 (η βουλευτής Α’ Αθήνας λαμβάνει ειδικότερα 45,5% ενώ ο κ. Σαμαράς 44,1% και ο κ. Ψωμιάδης 6%), και τέλος μεταξύ όσων δηλώνουν ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν η κ. Μπακογιάννη προηγείται με 46,3%, ακολουθεί ο κ. Σαμαράς με 45% (διαφορά 1,3%) και ο κ. Ψωμιάδης με 5,7%.

Εάν η αναμέτρηση οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή, στο σύνολο των Νεοδημοκρατών η κ. Μπακογιάννη λαμβάνει 45,3%, ο κ. Σαμαράς 45,2%, ενώ 9,5% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ». Μεταξύ όσων όμως δηλώνουν ότι είναι πιθανόν και ότι σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν η ψαλίδα ανοίγει υπέρ της κ. Μπακογιάννη και φθάνει στις 3,2 μονάδες, καθώς η βουλευτής της Α΄ Αθήνας λαμβάνει 49,9% και ο Μεσσήνιος πολιτικός 46,7%, και οι αναλυτές της εταιρείας επισημαίνουν στην «Α» ότι το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου είναι θετικό για τη βουλευτή της Α’ Αθήνας, διότι οι αποφασισμένοι να συμμετάσχουν σίγουρα στην ψηφοφορία τείνουν περισσότερο προς την πλευρά της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τα ποιοτικά κριτήρια που ανιχνεύει η έρευνα της έγκυρης εταιρείας για την «Α», η οποία διεξήχθη τηλεφωνικά από το τμήμα Πολιτικών και Κοινωνικών Ερευνών της Focus A.E. σε δείγμα 400 ανδρών και γυναικών, άνω των 18 ετών, ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κατά το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου. Υπόψη του συνόλου των Νεοδημοκρατών ετέθησαν δύο βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά, τα οποία εκτιμάται ότι παίζουν καίριο ρόλο στο πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ο επόμενος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το 53,9% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «έχει προσφέρει πολλά στο κόμμα», ενώ στο ίδιο ερώτημα το 23,3% επιλέγει τον Αντώνη Σαμαρά, το 6,6% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, 10,5% απαντά «κανείς» και 5,7% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

«Έχει πετυχημένη πολιτική διαδρομή» πιστεύει παράλληλα το 58,1% για την κ. Μπακογιάννη, το 25,8% για τον κ. Σαμαρά και το 5,7% για τον κ. ωμιάδη, ενώ 6,2% απαντά «κανείς» και 4,2% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Η δημοσκόπηση της Focus εκτός από το ερώτημα «ποιον θα ψηφίσετε;» έχει θέσει και το ερώτημα «μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά ποιον προτιμάτε;», στο οποίο, στο σύνολο των Νεοδημοκρατών, το 47,7% επιλέγει τη βουλευτή Α΄ Αθήνας και το 45,2% το Μεσσήνιο πολιτικό, ενώ μεταξύ όσων δηλώνουν ότι είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν την κ. Μπακογιάννη επιλέγει το 48,6% και τον κ. Σαμαρά το 47,8%.

Μεταξύ των υποστηρικτών της κ. Μπακογιάννη τα στοιχεία αυτά γίνονται δεκτά με αισιοδοξία και ερμηνεύονται ως επιβεβαίωση της άποψης που εξέφραζαν τις προηγούμενες ημέρες ότι παρατηρείται αφύπνιση των Νεοδημοκρατών που θεωρούν τη βουλευτή Α’ Αθήνας καταλληλότερη για την ηγεσία. Στο στρατόπεδο του κ. Σαμαρά αντίθετα θεωρούν σταθερά ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός έχει απήχηση και στους Νεοδημοκράτες και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχόλιο κορυφαίου στελέχους της Ν.Δ. ότι «η αναμέτρηση για την ηγεσία μοιάζει όχι με αγώνα ποδοσφαίρου που μπορεί να κριθεί με ένα γκολ στο ‘90, αλλά με αγώνα μπάσκετ, στον οποίο το σκορ εναλλάσσεται συνέχεια μέχρι και την τελευταία στιγμή» φαίνεται πως επιβεβαιώνεται, καθώς η πορεία μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού αποδεικνύεται πως έχει πολλές στροφές και σκληρό αγώνα μέχρι την τελευταία στιγμή.

http://www.apogevmatini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :