Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Τι έλεγαν οι Γάλλοι για τον Χίτλερ το 1924...


«Ο Χίτλερ δεν είναι ανόητος. Είναι ένας ικανός δημαγωγός, κάτι σαν τον Ιταλό Μουσολίνι». Κάπως έτσι έβλεπαν τον Γερμανό δικτάτορα οι Γάλλοι το 1924, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την καρτέλα που διατηρούσαν στα Εθνικά Αρχεία.

Όπως αναφέρει η El Pais, οι πληροφορίες για τον Χίτλερ συγκεντρώθηκαν την περίοδο που τα στρατεύματα των νικητών Γάλλων βρίσκονταν στην ηττημένη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου Γερμανία.

«Δεν είναι ανόητος, είναι ένας ικανός δημαγωγός» έγραψε με την πένα του ο Γάλλος πράκτορας, συμπληρώνοντας ότι ο Χίτλερ «ελέγχει παραστρατιωτικές ομάδες φασιστικού προσανατολισμού».

Ο κόσμος τότε, δεν έδειχνε να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις κινήσεις του Γερμανού, αφού και από τα Εθνικά Αρχεία προκύπτει ότι δεν υπάρχει καμία προτροπή για ανάληψη δράσης εναντίον του.

Μαζί με την καρτέλα του Χίτλερ, υπάρχουν αναφορές στους (μετέπειτα) κορυφαίους συνεργάτες του, όπως τον Γκέμπελς, τον Γκέρινγκ και τον Χίμλερ. Ο τελευταίος περιγράφεται ως ρατσιστής.
Σημειώνεται ότι ακόμα και το ίδιο το μεταλλικό κουτί, όπου βρίσκεται η καρτέλα του Χίτλερ έχει ιστορική αξία: κατασκευάστηκε το 1791 κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Μέσα σε αυτό υπάρχουν πάνω από 800 κείμενα, όπως τα ημερολόγια του Λουδοβίκου 16ου και της σύζυγού του Μαρίας Αντουανέτας. Και οι δύο οδηγήθηκαν στη γκιλοτίνα το 1793.
Τα έγγραφα αυτά μεταφέρθηκαν στο Παρίσι το 1930 και έκτοτε συντηρούνται στα Εθνικά Αρχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :