Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο σε έκθεση στη Νέα Υόρκη.


Έκθεση στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη.

«Οι καταβολές (ή Οι απαρχές) του Ελ Γκρέκο - Η Τέχνη της εικόνας στην Ενετική Κρήτη» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση περιλαμβάνει 47 έργα τέχνης, μεταξύ αυτών και έξι σπάνιες εικόνες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, παγκοσμίως γνωστός ως Ελ Γκρέκο.

Kατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στο «Ολύμπικ Τάουερ» στο Μανχάταν, όπου στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάσης, η επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη και της σημαντικής αυτής έκθεσης, Αναστασία Δρανδάκη, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και στη σημασία της. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 8 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο και τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

«Σκοπός της έκθεσης είναι να γίνει κατανοητό στους επισκέπτες πως οι Κρήτες ζωγράφοι είχαν αφομοιώσει στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δυτικής παράδοσης στο έργο τους και μέσα απ' αυτό να κατανοήσουν ότι ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, όταν έφτασε στη Βενετία, ήταν όχι απλώς ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, αλλά ταυτόχρονα ενημερωμένος και εξοικειωμένος με τις τάσεις της Δύσης», ανέφερε η κ. Δρανδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :