Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για επαναδιαπραγμάτευση με επιμήκυνση και ήπια μέτρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά και των πολιτικών αρχηγών που εξέφρασαν τη στήριξή τους στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα για τη διεκπεραίωση μιας ...


φιλικότερης δημοσιονομικής πολιτικής.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους, αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για να μην γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια ενώ εξέφρασαν την ενότητά τους απέναντι στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής του οικονομικού προγράμματος. Tην Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συγκάλεσε ευρεία διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο την περιστολή των κρατικών δαπανών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στη συνάντηση αυτή υπογραμμίστηκε η πολιτική βούληση για να συνεχίσουν οι δράσεις που βασίστηκαν στους άξονες της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων». Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε νέα συνάντηση στα μέσα της επόμενες εβδομάδας ώστε να συζητηθούν οι εξειδικευμένες δράσεις που αφορούν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας».
Βενιζέλος
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Κάναμε μια συζήτηση στρατηγικού χαρακτήρα. Συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύγκλισης. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τη βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Μιλάμε δηλαδή για αναθεώρηση με τη μορφή της επιμήκυνσης. Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η ύφεση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι είχε προβλεφθεί - άρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πιο φιλική δημοσιονομική πολιτική», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Το θέμα της επιμήκυνσης έχει ήδη τεθεί και θα τεθεί σε όλα τα επίπεδα. Ο κ. Στουρνάρας μας παρουσίασε τις εμπειρίες του από το Eurogroup, θεωρούμε ότι έχει την ικανότητα και την εμπειρία να διεκπεραιώσει την πολιτική που έχουμε συμφωνήσει».
Κουβέλης
Mε τη σειρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι η προγραμματική σύγκλιση παραμένει στο ακέραιο. «Η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διεκδικήσει την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και για την αντιμετώπιση ζητημάτων, για τα οποία πρέπει να ληφθούν μέτρα και να βρεθούν ισοδύναμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουβέλης σχολίασε το γεγονός ότι ο τόπος πρέπει να ζήσει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «πως κάποιοι ανακάλυψαν όψιμα την επαναδιαπραγμάτευση».

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :