Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Συγκρούσεις μεταξύ ανθρακωρύχων και αστυνομικών στην Ισπανία [video]

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τετάρτη στη Μαδρίτη ανάμεσα σε ανθρακωρύχους και αστυνομικούς, όταν μια ...
ομάδα διαδηλωτών πέταξε πέτρες και μπουκάλια κατά των αστυνομικών για την αντιμετώπιση των ταραχών, οι οποίοι προσπαθούσαν να διαλύσουν τη διαδήλωση.Η αστυνομία έριξε στους διαδηλωτές πλαστικές σφαίρες.
Χιλιάδες εργαζόμενοι σε ισπανικά ορυχεία συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη γύρω από το υπουργείο Βιομηχανίας διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή των δημόσιων επιχορηγήσεων στον τομέα τους, η οποία σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ίδιους, «το θάνατο των ορυχείων» στην Ισπανία.
Με τους ανθρακωρύχους ενώθηκαν χιλιάδες απλοί πολίτες, οι οποίοι αντιδρούν στα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Μαριάνο Ραχόι.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έφτασαν την Τρίτη στη Μαδρίτη έπειτα από μια μεγάλη (λεγόμενη και «μαύρη») πορεία με τα πόδια που διήρκεσε 20 ημέρες. Εκεί τους υποδέχθηκαν χιλιάδες Μαδριλένοι.

Οι ανθρακωρύχοι περπάτησαν περισσότερα από 400 χιλιόμετρα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική απόφαση να περικοπούν κατά 63% οι επιχορηγήσεις του τομέα.

«Η πορεία ήταν δύσκολη, 20 ημέρες πεζοπορίας χωρίς διακοπή, με πολλούς τραυματισμούς στο δρόμο» δήλωσε ο διαδηλωτής Αλμπέρτο Φλόρες.

Αυτός μαζί με άλλους 400 ανθρακωρύχους έφτασε στη Μαδρίτη από τα ανθρακωρυχεία των Αστουριών, της Καστίλλης, της Λεόν και της Αραγονίας.

Από τα ισπανικά ανθρακωρυχεία, περίπου 40 εξακολουθούν να λειτουργούν, κυρίως στο βορρά.

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει από 301 εκατομμύρια ευρώ το 2011 σε 111 εκατομμύρια φέτος τις επιχορηγήσεις στον τομέα.

Η πορεία των ανθρακωρύχων έμοιαζε με μαραθώνιο, καθώς μπροστά τους κινείται ένα προστατευτικό φορτηγάκι που κλείνει την μία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου στον οποίο κινήθηκαν, ενώ στον δρόμο τους υπάρχουν αρκετοί σταθμοί με φαγητό και νερό, ενώ υπάρχει και ασθενοφόρου του Ερυθρού Σταυρού που παρείχε πρώτες βοήθειες σε όποιον το χρειαστεί.

Παράλληλα, τα υπάρχοντά τους και τα φουσκωτά τους στρώματα μεταφέρθηκαν από μια ομάδα υποστήριξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό



Miners march in Madrid as Spain faces fresh... από euronews-en

Δεν υπάρχουν σχόλια :