Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Προσγείωση σε δυο επίπεδα

του Γιάννη Λούλη
Αιφνιδίως η κυβέρνηση δείχνει να έχει προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα. Πιο προσγειωμένος εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών, κατανοώντας ότι δεν παίρνει τη χώρα για ...


οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση τούτη την ώρα. 
Βεβαίως η τόλμη του για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις θα δοκιμαστεί στην συνέχεια. Θετικά στοιχεία περιείχε και η ομιλία Σαμαρά αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις. Μέχρι εκεί όμως. Διότι σιγή ασυρμάτου βασιλεύει για το κρίσιμο εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών στο πελατειακό κράτος και τα συντεχνιακά αναχώματα του. Στο σημείο αυτό άλλωστε εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την πραγματική βούληση της κυβέρνησης.

Η προσγείωση είναι ξεκάθαρο αποτέλεσμα των σκληρών και άτεγκτων μηνυμάτων από την Ε.Ε. και την Τρόϊκα. Αυτοί αντιμετωπίζουν τη χώρα πλέον ως απερίφραστα προβληματική και αθεράπευτα αναξιόπιστη. Είμαστε, χάρη στο κομματικό μας σύστημα, «κατηγορία από μόνοι μας» στην Ευρωζώνη. Ενώ όσοι νόμιζαν ότι... οι εταίροι και δανειστές μας θα ήσαν «επιεικείς» απέναντι στη νέα κυβέρνηση, αποδείχθηκαν βαθειά νυχτωμένοι.

Μάλιστα, τα πράγματα, το επόμενο διάστημα δεν θα γίνουν πιο εύκολα. Θα γίνουν πιο πιεστικά. Η υπομονή των Εταίρων μας έχει εξαντληθεί. Έχει πάψει να τους απασχολεί τι «κόκκινες γραμμές» χαράσσουν επί χάρτου οι τρεις (τύποις) εταίροι της κυβέρνησης Σαμαρά, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Απαιτούν την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων, στις οποίες προεκλογικά αναφέρθηκαν ελάχιστα τα κόμματα που σήμερα συγκυβερνούν.

Η πραγματικότητα στην οποία θα προσγειωθεί η κυβέρνηση έχει εν τέλει δυο επίπεδα: Το πιο εμφανές –και θα το βρει μπροστά της η κυβέρνηση- είναι πως οι δανειστές μας δεν θα αρκεστούν στις ιδιωτικοποιήσεις και πολύ περισσότερο αν αυτές αποτελούν άλλοθι για να μη γίνουν τομές στο πελατειακό κράτος και τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Υπάρχει όμως και ένα λιγότερο εμφανές επίπεδο. Τούτο αφορά το ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να βάλουν νερό στο κρασί των μεταρρυθμίσεων για να βοηθήσουν πολιτικά την κυβέρνηση. Η σωτηρία της δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα τους. Αν δεν κάνει κυβέρνηση όλα εκείνα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα αφεθεί στην τύχη της. Αυτό το επίπεδο της πραγματικότητας το έχουν αντιληφθεί άραγε τα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια :