Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Ο «εξόριστος» της Κηφισιάς

του Άρη Ραβανού
Όταν το πρωί της προπερασμένης Παρασκευής ο κ. Αντ. Σαμαράς αποφάσισε να επισκεφθεί το Αττικό Νοσοκομείο για να εξεταστεί στο δεξί μάτι δεν περίμενε ότι θα αντιμετώπιζε μια από τις ...


μεγαλύτερες περιπέτειες στη ζωή του με παρενέργειες και στη διακυβέρνηση της χώρας. Η μετεγχειρητική πορεία του κ. Σαμαρά προκαλεί μια σειρά εμπλοκές στα κυβερνητικά σχέδια αλλά και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Η πρωθυπουργική απουσία από την προ ημερών Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα και κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά εάν ο κ. Σαμαράς θα είναι σε θέση να ταξιδέψει και για την έκτακτη σύνοδο που σχεδιάζεται και θα έχει επίκεντρο την Ελλάδα.
Ηδη οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης καθυστερούν και όπως όλα τα στοιχεία συνηγορούν θα εξαντληθούν τα χρονικά όρια που θέτει το Σύνταγμα με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε το αργότερο στις 9 ή στις 10 Ιουλίου να έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση.

Η δικαιολογημένη απουσία του Πρωθυπουργού από το Μέγαρο Μαξίμου είναι λογικό πως έχει απορρυθμίσει το κυβερνητικό σχήμα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και τον ΓΓ της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο και σε δεύτερο χρόνο από τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Κ. Μπούρα να μην υπάρξει χαλάρωση. Τα αρχικά σχέδια του κ. Σαμαρά ακυρώθηκαν εκ των πραγμάτων λόγω των αυστηρών εντολών των ιατρών για περιορισμένες συνομιλίες και κινήσεις.

Ο ίδιος στην οικία του στην Κηφισιά κυριολεκτικά... «νιώθει σαν θηρίο στο κλουβί», όπως λένε συνομιλητές του, και δεν είναι λίγες οι φορές που παρακούει τις ιατρικές συστάσεις. Αυτό έκανε και τις προηγούμενες ημέρες, προσπαθώντας εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με πολλές τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες (Ανγκελα Μέρκελ,Φρανσουά ΟλάντΜάριο Μόντι, κ.ά.) να διαμορφώσει ένα καλύτερο κλίμα για την Ελλάδα.

«...Τρέχουμε»
Παράλληλα ήταν σε «ανοικτή γραμμή» με τις Βρυξέλλες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο και Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Να κερδίσει τον χαμένο χρόνο επιθυμεί ο Πρωθυπουργός και έχει δώσει εντολή να επιταχυνθούν πολλές διαδικασίες για να αρχίσουν να παράγονται αποτελέσματα, ενώ την ίδια στιγμή στέλνει μήνυμα ότι η περιπέτεια της υγείας του δεν συνιστά λόγο χαλάρωσης των ρυθμών εκτέλεσης του κυβερνητικού έργου.

Αυτή τη στιγμή, σε συνεννόηση και σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό, την κατάσταση προσπαθούν να ελέγξουν με ασφυκτικό τρόπο οι κκ. Σταμάτης, Μπούρας και Μπαλτάκος, για να αποφευχθούν οι παραφωνίες.
Βασική εντολή του κ. Σαμαρά είναι να μπουν σωστές βάσεις για τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις των υπουργών και των υφυπουργών από τις βασικές αρχές που ο ίδιος έθεσε με την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά» τονίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά και σημειώνουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα τι κάνει ο κάθε υπουργός στα πρώτα του βήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σύντομα θα είναι «πανταχού παρών».

Εντός της εβδομάδας θα καθοριστούν και οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών, καθώς ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τα φαινόμενα δυσλειτουργιών αλλά και καθυστερήσεων στην κυβέρνηση.
Στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης και στα χέρια του κ. Μπαλτάκου αναμένεται να φθάσουν αύριο, κατόπιν επιστολής του, οι προτάσεις των υπουργών για κατανομή αρμοδιοτήτων στα υπουργεία των οποίων προΐστανται.

Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει στους στενούς του συνεργάτες ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, όπου απαιτούνταν ως και δύο μήνες μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες των μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Το καμπανάκι του επείγοντος για τον κ. Σαμαρά χτύπησε το πρωί της προπερασμένης Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια του πρωινού του ξυρίσματος, ο Πρωθυπουργός αισθάνθηκε πρόβλημα στο μάτι και δεν έχασε χρόνο.

Τα συμπτώματα ήταν τέτοια που σε συνδυασμό με το ιατρικό ιστορικό του δεν του άφηναν περιθώρια αναβολής. «Φεύγω. Πρέπει να πάω να δω τι γίνεται...» είπε τηλεφωνικά σε συνεργάτη του.

Η διάγνωση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο περιβάλλον του: αρχόμενη αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Η εντολή των ιατρών ήταν να γίνει άμεση χειρουργική επέμβαση το πρωί του προπερασμένου Σαββάτου διότι υπήρχε κίνδυνος να αποκολληθεί ακόμη και η ωχρά κηλίδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την όρασή του.

Επειτα από περίπου τρεις ώρες στο χειρουργείο, ο επικεφαλής της ομάδας που πραγματοποίησε την επέμβαση κ. Π. Θεοδοσιάδης ήταν καθησυχαστικός και ανέφερε ότι ο στόχος για αποκατάσταση της βλάβης επετεύχθη.
Το πρώτο βράδυ του κ. Σαμαρά στο νοσοκομείο ήταν εφιαλτικό. Οι πόνοι ήταν αφόρητοι. Δίπλα του βρισκόταν συνεχώς η σύζυγός του κυρία Γεωργία Σαμαρά που είχε πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας του Πρωθυπουργού.

Το στοίχημα 
Το ζητούμενο είναι εάν θα μπορέσει ο ίδιος να ταξιδέψει το προσεχές διάστημα για να παραστεί στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που προγραμματίζεται για τις 9 Ιουλίου, αν και γίνεται συζήτηση να μετατεθεί για λίγο αργότερα.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι παρών» λένε συνεργάτες του και δεν συμφωνούν με τις εκτιμήσεις ότι θα χάσει την έκτακτη σύνοδο, ενώ εξοργίζονται όταν ακούνε σχόλια ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση και Πρωθυπουργός.
Ακόμη όμως και εάν υπάρξει το κακό σενάριο να μην μπορεί να ταξιδέψει πάλι, οι στενοί του συνεργάτες τονίζουν: «Η επαναδιαπραγμάτευση δεν τελειώνει τον Ιούλιο, αλλά τότε αρχίζει επί της ουσίας... Ο Σαμαράς έχει να δώσει πολλές μάχες ακόμη μέχρι να πετύχει την αλλαγή όρων του μνημονίου... Ο αγώνας θα είναι διαρκής».

Παρών στις προγραμματικές
Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξετάστηκε χθες από τους θεράποντες ιατρούς στο δεξί του μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς με βάση και τις εκτιμήσεις των ιατρών θα είναι σε θέση να παραστεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης προς το τέλος της εβδομάδος.
Τα επόμενα 24ωρα επίσης θα κριθεί και το πότε θα αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και αν θα είναι σε θέση να ταξιδέψει.

Πλήρωσε την εργασιομανία του
Οι γιατροί είχαν προειδοποιήσει

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το μάτι του ο κ. Σαμαράς και το διαπίστωσε πιο έντονα στην πρώτη προεκλογική περίοδο της 6ης Μαΐου. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές το Αττικό για να προβεί σε εξετάσεις και θεραπεία. Οι εντολές των ιατρών ήταν σαφείς: δεν πρέπει να ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα, να μην κάνει έντονες κινήσεις και να αποφύγει το έντονο φως. Η προεκλογική περίοδος όμως και η εργασιομανία του κ. Σαμαρά τον οδήγησαν σε άλλον δρόμο. Ο ίδιος ακολούθησε το συναίσθημα και όχι τη λογική.

Το ταξίδι που έκανε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την ηγεσία του ΕΛΚ στις 23 Μαΐου, ενώ ήδη είχε αρχίσει να τον ταλαιπωρεί αρκετά το μάτι του, αποτέλεσε την αρχή για την περιπέτεια που περνάει.

Οι πόνοι μερικές φορές ήταν έντονοι. Το αποκορύφωμα ήταν μια επίσκεψη που έκανε λίγες ημέρες πριν από την εκλογική του νίκη στις 17 Ιουνίου για μια θεραπεία-εξπρές. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε στις δύο τα ξημερώματα το Αττικό Νοσοκομείο και κατά την τρίωρη παραμονή του υπεβλήθη σε θεραπεία με λέιζερ φωτοπηξίας, που τον προφύλαξε από ενδεχόμενη απώλεια της όρασης.

Το πρόβλημα όμως που αντιμετώπιζε ήταν πιο σύνθετο και φθάσαμε στην εγχείρηση με τις πολιτικές προεκτάσεις που έχει. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το κατά πόσο ο Πρωθυπουργός θα μπορέσει να αναλάβει πλήρως τα καθήκοντά του και να είναι καθημερινά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τους ιατρούς, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων προβλέπεται να έχει απορροφηθεί το 85% του αερίου βραδείας αποδέσμευσης και τότε θα κριθεί αν πήγαν όλα καλά.

Πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :