Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Οι επιπτώσεις από την ασθένεια του Αντ. Σαμαρά

της Ελλης Τριανταφυλλου
Το «πράσινο φως» από τους θεράποντες ιατρούς του περιμένει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να δρομολογήσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει για να αξιοποιήσει τις ...



αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής προς όφελος της χώρας και να προετοιμαστεί για την πιθανή έκτακτη σύνοδο του Eurogroup το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, το οποίο και χθες εξέφραζε αισιοδοξία για τη μετεγχειρητική πορεία του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να μετακομίσει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου και να συντονίζει από εκεί το κυβερνητικό έργο, έστω κι αν απαιτηθεί να παραμένει κάποιες ώρες κλινήρης, προκειμένου να μη μεταδοθεί η εντύπωση χαλάρωσης των ρυθμών στην άσκηση του κυβερνητικού έργου.
Εντός της ημέρας, εξάλλου, θα ενημερωθεί από στελέχη της κυβέρνησης που μετέβησαν στις Βρυξέλλες για το κλίμα που εισέπραξαν στη σύνοδο κορυφής.

Η περιπέτεια της υγείας του, όπως όλα δείχνουν, εξελίχθηκε πιο επώδυνα για τον κ. Σαμαρά απ’ ό,τι αρχικώς είχε εκτιμηθεί, κυρίως λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της περιόδου πριν αλλά και μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να ακολουθήσει ένα πιο συντηρητικό πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα είναι να έχουν προκληθεί δυσλειτουργίες -τυπικές και ουσιαστικές- αλλά και αναβολές, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούσαν χθες ότι οι γιατροί θα επιτρέψουν στον κ. Σαμαρά να παρευρεθεί και να μιλήσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη - δεκαπέντε μέρες δηλαδή μετά την ορκωμοσία του πρωθυπουργού.
Στα μέσα της εβδομάδας αναμένεται επίσης να ορκισθεί και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, ο οποίος προετοιμάζει ήδη πυρετωδώς την ομιλία του στην τριήμερη διαδικασία στη Βουλή και για το ακριβές περιεχόμενό της βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον κ. Σαμαρά.

Ομως, πέραν του τυπικού, δηλαδή του ορισμού της ημερομηνίας έναρξης των προγραμματικών δηλώσεων, η απαίτηση των ιατρών για παραμονή του κ. Σαμαρά στην οικία του τουλάχιστον για μία εβδομάδα, αλλά και η εξέλιξη της υπόθεσης του κ. Βασίλη Ράπανου, οδήγησαν σε αναβολή της επίσκεψης της τρόικας, η οποία αναμένεται πλέον την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη.
Η αναβολή αυτή δεν είναι άνευ σημασίας, αφού όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, δυσχεραίνει σημαντικά τη σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων, ορισμένες από τις οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης στην οποία θα προβούν.
Ενα πρόσθετο πρόβλημα στη σύνταξη των προγραμματικών δηλώσεων είναι το κείμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, από το οποίο απουσιάζουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτά των εξωτερικών θεμάτων, της λαθρομετανάστευσης κ.ά.
Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων για να εκπέμψει μήνυμα αποφασιστικότητας για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, από τις οποίες εκτιμά ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα και η εισροή εσόδων για τη μείωση του χρέους.

Από τις οδηγίες των ιατρών, εξάλλου, θα εξαρτηθεί αν ο πρωθυπουργός δύναται να παρευρεθεί σε ενδεχόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την Ελλάδα τον Ιούλιο. Ο κ. Σαμαράς έχει εκφράσει στους συνεργάτες του τη βούλησή του να μεταβεί τότε στις Βρυξέλλες ακόμη και οδικώς ή με τρένο, προκειμένου να συντονίσει τις διαπραγματεύσεις.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, που είναι πολύ πιθανό, τότε, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δεχθεί εισηγήσεις να εξετάσει τη δυνατότητα θεσμικής εκπροσώπησής του, πιθανότατα μέσω του ορισμού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας. Σε διαφορετική περίπτωση, τη χώρα θα εκπροσωπήσει και πάλι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :