Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Στουρνάρας: «Κάθε ευρώ αποκρατικοποίησης, ένα ευρώ λιγότερο από μέτρα»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Τζάθας, Αγγελική Καραγεώργου
Πρόγραμμα για 15 άμεσες αποκρατικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων εξήγγειλε στην παρθενική ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη ...


 διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Κάθε ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα ευρώ λιγότερο από μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα βάθαιναν περισσότερο την ύφεση και την κοινωνική κρίση στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τόνισε πως η επιτάχυνση και η διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων θα προωθηθούν με την άμεση υλοποίηση σειράς θεσμικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς. Και συγκεκριμένα ανέφερε ως παραδείγματα τη σύσταση Ρυθμιστικών Αρχών Λιμένων, Αερολιμένων, Αυτοκινητοδρόμων και Διαχείρισης Υδάτων και Αποχέτευσης.

ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ.Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι στο άμεσο μέλλον θα επιχειρηθεί η ολοκλήρωση των έξι αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες και αφορούν τα Κρατικά Λαχεία, το Ελληνικό, τη ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, την IBC, Κασσιόπη και Αφάντου. Και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκρατικοποίηση άλλων εννιά δημόσιων οργανισμών, και συγκεκριμένα των ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, Εγνατία, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ενώ με τη διαδικασία του sales and leaseback θα αξιοποιηθούν 28 ακίνητα. Επιπλέον έκανε λόγο για την ανάγκη αποκρατικοποίησης σε λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες. Εκτενή αναφορά στην εξυγίανση του ΟΣΕ και την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έκανε στην ομιλία του και ο υπουργός Ανάπτυξης και Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης. Οπως είπε, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελούν βασική προτεραιότητα.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως εξετάζεται η αξιοποίηση περιφερειακών δημόσιων νοσοκομείων με στόχο την οικονομική ενίσχυση του ΕΣΥ και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Υπογράμμισε ακόμα πως η κυβέρνηση θα λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνικού.

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αφορά κατά 90% πώληση δικαιωμάτων γης και παραχώρηση υποδομών», είπε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως πρόκειται για πρόγραμμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις σε μεγάλη κλίμ

Δεν υπάρχουν σχόλια :