του Βασίλη Νέδου
Δεκαετές πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και θα ξεπερνάει χρονικά το 2020, ώστε να επανασχεδιαστεί αποτελεσματικά ο τρόπος λειτουργίας της χώρας, πρότεινε χθες ο ...
πρώην υπουργός κ. Αλ. Παπαδόπουλος σε εκδήλωση με θέμα «Ηγεσία ενάντια στην κρίση, συνεργασία δημόσιου - ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη», στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσπιστεί ένα διακομματικό «δεκαετές πρόγραμμα 2020», βάσει του οποίου θα κινηθεί εφεξής η χώρα «και επί τη βάσει αυτού θα ελέγχονται οι εκάστοτε διαχειριστές».
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι αναγκαίο ως εθνικό σχέδιο, το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, ανεξάρτητα και πέρα από τις δεσμεύσεις που μπορεί να έχει αναλάβει για το Μνημόνιο. Για να επιτύχει ένα τέτοιο πρόγραμμα, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα όπως:
–η συνταγματική απαγόρευση παραγωγής δημοσιονομικών ελλειμμάτων
–το συνταγματικό προνόμιο στον υπουργό Οικονομικών για δικαίωμα άσκησης αρνησικυρίας (βέτο) επί των δαπανών στο σύνολο της διοίκησης του κράτους
–η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων
–η ανάθεση του φορολογικού ελέγχου των εταιρειών που τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας σε πιστοποιημένα ιδιωτικά ελεγκτικά όργανα. Επίσης:
–να συσταθεί αυτόνομος Οργανισμός Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων
–να δημιουργηθεί αυτοτελές Σώμα Οικονομικών Επιθεωρητών
–να καταργηθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο και να μετατραπεί σε σύγχρονη, ευέλικτη, ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή, όπως σε άλλες χώρες, και
–να καταργηθούν τα προνόμια του δημόσιου τομέα.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε επίσης ότι υφίσταται ένα κρίσιμο δίλημμα στη χώρα αυτή την περίοδο και αυτό εντοπίζεται μεταξύ της «αμοιβαδοποίησης και κατακερματισμού» ή της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ολοκλήρωσης. Ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε την ύφεση ως «οικονομικό παγετώνα που έχει επικαθήσει της χώρας», που όμως δεν οφείλεται στο Μνημόνιο, αλλά στην αδυναμία εφαρμογής του.
Κριτική
Ασκησε επίσης κριτική σε όλα τα κόμματα, αλλά και στη φυσιογνωμία του προεκλογικού αγώνα που διεξάγεται, λέγοντας ότι «τα πολιτικά κόμματα σήμερα ανταγωνίζονται όχι επί τη βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου για το πώς θα βγούμε από την κρίση, αλλά επί τη βάσει των αποχρώσεων της διαφωνίας τους με το Μνημόνιο».
Επικριτικός ήταν επίσης απέναντι στις «πάσης μορφής ηγεσίες του τόπου» επισημαίνοντας ότι πρέπει να προσφέρουν «κυβερνησιμότητα» η οποία, όπως είπε, «σημαίνει πειθαρχημένη προσπάθεια της κοινωνίας και πίστη σε ένα σκοπό». «Αυτό όμως», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος, «απαιτεί ηγεσίες που εμπνέουν τον λαό. Που τις εμπιστεύεται. Αν αυτό δεν υπάρχει, έρχεται η έξωθεν επιβολή, η οποία είναι καταδικασμένη να υπονομεύεται από τις δυνάμεις του λαϊκισμού και των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων». Ο πρώην υπουργός μίλησε επίσης για φαινόμενα «διαλυτικού φυγοκεντρισμού» σε μια «συγχυσμένη ελληνική κοινωνία».
Χρησιμοποιώντας το σύνηθες λιτό και ευθύ ύφος που διακρίνει τις ομιλίες του, προέβλεψε ότι «θα ζήσουμε πολλά χρόνια υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Δεν πρέπει η χώρα να αφεθεί να σέρνεται και ο λαός να βαυκαλίζεται με αυταπάτες και ψεύδη που του καλλιεργούνται καθημερινά», κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου