του Σωτήρη Νίκα
Τέσσερα βασικά ζητήματα προκύπτουν από την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της καταγγελίας του Μνημονίου και τις ενδεχόμενες συνέπειές της, τη στιγμή που οι ...
εταίροι μας έχουν θέσει την εφαρμογή του ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης:
1. Είναι πολύ δύσκολο -δεδομένης της μέχρι σήμερα στάσης της τρόικας- ακόμα και αν γίνει διαπραγμάτευση για νέα μείωση του χρέους ή τη μη πληρωμή τόκων για κάποιο διάστημα, να μη ζητηθούν σκληρά ανταλλάγματα από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) που θα αφορούν περισσότερα μέτρα λιτότητας.
2. Δεν υπάρχει καμία ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων, ενώ ελάχιστα είναι συγκεκριμένα. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι μοναδικές συγκεκριμένες προτάσεις είναι αυτή της επαναφοράς των κατώτατων μισθών και του επιδόματος ανεργίας στα προ περικοπών επίπεδα, καθώς και της επέκτασης του επιδόματος ανεργίας σε δύο έτη αντί ενός.
Επίσης, έγινε αναφορά σε αύξηση των φορολογικών εσόδων από τους έχοντες κατά 4% του ΑΕΠ την επόμενη τετραετία (1% κατ’ έτος), χωρίς να αναφερθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό, ενώ υπήρξε εξαγγελία για άμεση μείωση του ΦΠΑ, δίχως να προσδιοριστεί το ύψος της. Στο σκέλος των δαπανών, το μοναδικό μέτρο που ανακοινώθηκε και είναι σαφές αφορά το «πάγωμα» των μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Επί της ουσίας, η εξαγγελία αυτή αφορά τη μη εφαρμογή του μέτρου που έχει ήδη γίνει νόμος για τη μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου κατά 12%.
3. Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόγραμμα μέτρων το οποίο ανατρέπει το μείγμα πολιτικής του Μνημονίου, δεν παρουσιάστηκαν τα ισοδύναμα μέτρα που ζητάει η τρόικα για να εξασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων του Μνημονίου.
Τις τελευταίες μέρες τόσο από την Ευρωζώνη όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης για τα μέτρα, αλλά μόνο εάν υπάρχουν άλλα ισοδύναμης αξίας που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα.
4. Οπως αναφέρθηκε και από τον ίδιο τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, για να εφαρμοστούν κάποια από τα μέτρα που προτείνει θα πρέπει να εθνικοποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι διατεθειμένη η Ευρωζώνη να στηρίξει τη χρηματοδότηση ενός εθνικοποιημένου τραπεζικού συστήματος ή εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα.
Πηγή : Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου