Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Γερμανογάλλοι και Σπανιόλοι δεν μας βλέπουν για πολύ στο ευρώ.

Δημοσκοπήσεις σε ευρπαϊκό επίπεδο δεν έχουμε συχνά. Μια τέτοια έγινε πρόσφατα από την Ifop-Fiducial, στις χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και αφορούσε το ευρώ, την ευρωζωνη και τις δυνατότητες της ...


Ελλάδας να παραμείνει σε αυτή.
Γενικό συμπέρασμα της έρευενας: «τα χρήματα που έχουν δοθεί ως δάνεια στην Ελλάδα είναι χαμένα χρήματα», διότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνεια. Την άποψη αυτή εξέφρασε το 95% των Γάλλων, το 84% των Γερμανών, το 72% των Ισπανών και το 65% των Ιταλών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση.

Γενικά οι πολίτες των τεσσάρων χωρών εκφράζουν απαισιοδοξία για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη, εάν γίνει πραγματικότητα η υπόθεση πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποδειχθεί βιώσιμο: το 84% των Γάλλων, το 76% των Γερμανών, το 90% των Ισπανών και το 88% των Ιταλών θεωρεί πως «οι δυσκολίες θα αυξηθούν επικίνδυνα».

Η άποψη κατά την οποία η Ελλάδα θα καταφέρει να μειώσει το χρέος και το έλλειμμά της χάρη στις προσπάθειες της ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί είναι μειοψηφική και στις τέσσερις χώρες πλην της Ιταλίας (56%, έναντι ενός 39% στη Γαλλία, ενός 27% στη Γερμανία κι ενός 44% στην Ισπανία).

Σε περίπτωση αποτυχίας, πολλοί τάσσονται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Οι πιο σκληροί είναι οι Γερμανοί (78%) και οι Γάλλοι (65%), ενώ οι Ισπανοί (51%) και οι Ιταλοί (49%) εμφανίζονται πιο επιεικείς.

Σε ό,τι αφορά τις χώρες τους, στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες αντιτίθενται σε μια επιστροφή στα παλαιά εθνικά νομίσματα: το 74% των Γάλλων τάσσονται εναντίον της εγκατάλειψης του ευρώ για το φράγκο, το 75% των Ισπανών είπαν ότι αντιτίθενται στην επιστροφή στην πεσέτα, το 72% ότι δε θέλουν επιστροφή στη λιρέτα. Η αντίθεση στην εγκατάλειψη του ευρώ είναι λιγότερο ισχυρή στη Γερμανία, όπου ένα 61% απάντησε όχι στην επαναφορά του μάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :