Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ζητήθηκαν σχέδια για το Grexit

Κατηγορηματικά διαψεύδει με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε απο ...


τα κράτη-μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας απο το ευρώ.

«Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Το Euro Working Group (EWG) αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και αποτελούν επίσης το συμβούλιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΕ στο Reuters, «τo Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της Ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ».

«Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης που γνωρίζει τι συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που έγινε την περασμένη Δευτέρα.

Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters υποστηρίζει πως είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν.

1 σχόλιο :

Unknown είπε...

Αξιωματούχοι φέρεται να δήλωσαν στο Reuters ότι ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σε μια τέτοια περίπτωση η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θεωρεί ότι μια τέτοια περίπτωση θα ήταν «διαχειρίσιμη».

Τρία στελέχη είπαν στο Reuters ότι οι οδηγίες αυτές συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG) – πρόκειται για ειδικούς που εργάζονται πάνω στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.

«To EWG συμφώνησε ότι κάθε χώρα της ευρωζώνης χρειάζεται να προετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, ατομικά, για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη», είπε στέλεχος προσκείμενος στις διαδικασίες.

Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ

Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων, ότι στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group (συνεδρίαση του Eurogroup σε τεχνικό επίπεδο) δήθεν ζητήθηκε από τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, προέβη το υπουργείο Οικονομικών.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται επίσης ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά και κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΜΠΕ