Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αναταραχή από δηλώσεις Παπαδήμου για κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ

Αναταραχή στις αγορές προκάλεσαν οι δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο πρακτορείο DJ Newswires, καθώς θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση ότι υπάρχουν προετοιμασίες για την ...


έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος έσπευσε με νεότερες δηλώσεις του να ξεκαθαρίσει τι εννοούσε.

Η αρχική δήλωση του κ. Παπαδήμου είναι: «Αν και αυτό το σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα ούτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να ανασχεθούν οι πιθανές επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμιζε στη συνέντευξή του ότι «ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά από το κατά πόσο ο ελληνικός λαός θα στηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

Η συνέντευξη είδε το φως της δημοσιότητας περίπου στις 22:00. Αρχικά, δημοσιεύθηκαν μόνο δύο γραμμές, που όπως φάνηκε ήταν αρκετές για να προκαλέσουν αναστάτωση: «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Ο κίνδυνος να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ είναι πραγματικός» και «Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Υπό εξέταση προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Όπως μεταφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης έως εκείνη την ώρα η Γουόλ Στριτ κινούνταν σε θετικούς ρυθμούς, ενώ μόλις δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη του Λουκά Παπαδήμου, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 100 μονάδες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Παπαδήμου, ο οποίος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του στο CNBC επιχείρησε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Όπως τόνισε, δεν έχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το εάν χώρες ή ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε στο CNBC ότι δεν μπορεί «να αποκλείσει την πιθανότητα» να γίνονται σχετικές προετοιμασίες από χώρες, λόγω του αυξημένου φόβου που υπάρχει, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ «είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί». Επίσης έκανε λόγο για «ανεπιθύμητο σενάριο».

Πάντως, οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις διευκρινίσεις, καθώς όπως σημειώνουν οι αναλυτές: το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 21 μηνών στην Ασία, ενώ πτώση κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Παράλληλα, την Τετάρτη, το ευρώ βρίσκεται στο 1,2642 στο χαμηλότερο σημείο του 4μήνου, ενώ πτωτικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτωτικό άνοιγμα της συνεδρίασης στη Γουόλ Στριτ δείχνουν τα futures.

Τι είπε ο Λουκάς Παπαδήμος

Στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, την προηγουμένη εβδομάδα, ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα έχει «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά και ευρείες επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

«Μολονότι ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι πιθανό να υλοποιηθεί και δεν είναι επιθυμητό είτε για την Ελλάδα είτε για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι γίνονται προετοιμασίες για τον περιορισμό των πιθανών επιπτώσεων από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

«Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, με δύο σκέλη: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η χώρα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Έτσι, ο κίνδυνος η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται επί της ουσίας από το εάν οι Έλληνες θα στηρίξουν τη συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος» είπε ο κ. Παπαδήμος.

«Συμμερίζομαι την άποψη ότι εάν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών και βγει από το ευρώ οι επιπτώσεις για την ευρωζώνη -το χρηματοοικονομικό της σύστημα αλλά και την πραγματική οικονομία- θα είναι βαθύτατες και το σχετικό κόστος σημαντικό και ευρύ, ενώ θα επηρεαστούν και οικονομίες εκτός ευρωζώνης» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κυμαίνεται μεταξύ 550 δισ. ευρώ και ενός τρισ. ευρώ, και αφορά τόσο τις αγορές όσο και το φαινόμενο της μετάδοσης της κρίσης από τη μια χώρα στην άλλη, γεγονός που θα πλήξει την πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχει όφελος από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από ευρώ, είπε ο κ. Παπαδήμος, καθώς οι επιπτώσεις από την ευθεία υποτίμηση του νέου νομίσματος θα εξαλείψουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα υπάρξει στο εξωτερικό εμπόριο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού θα επιταχυνθεί, τα πραγματικά εισοδήματα θα συρρικνωθούν, το τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί υπό ακραία πίεση και ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων θα είναι παρατεταμένος.

Το δημόσιο χρέος της χώρας θα αυξηθεί καθώς θα είναι πλέον εκφρασμένο στο νέο νόμισμα και τότε υψηλότερα επιτόκια θα είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

«Ορισμένοι υπολογισμοί που έχω δει καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να επιταχυνθεί στο 30% ή ακόμη και στο 50%...» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, τονίζοντας ότι αυτή η πληθωριστική δίνη θα ακύρωνε τα όποια βραχυπρόθεσμα οφέλη υπάρξουν από την υποτίμηση του νέου νομίσματος στην ανταγωνιστικότητα, από πλευράς τιμών.

«Συνολικά, οι οικονομικές συνέπειες.... θα ήταν καταστροφικές. Επιπλέον, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις από μια έξοδο από το ευρώ θα ήταν βαθιές και μακροπρόθεσμες» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια :