Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Μπαρόζο:Η Ελλάδα να διαλέξει. Λιτότητα ή άτακτη χρεοκοπία!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, τόνισε την Τρίτη ότι οι χώρες της ΕΕ που έχουν δεχθεί διεθνή στήριξη (όπως η Ελλάδα) «δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας παράλληλα με ...

τις προσπάθειές τους για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη»
«Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός από την άτακτη χρεοκοπία που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή, παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», είπε.

«Ανάπτυξη και σταθεροποίηση, τα χρειαζόμαστε και τα δύο», σημείωσε.
Ο ίδιος επέμεινε πως θα ήταν «ανεύθυνο» εκ μέρους της Κομισιόν συστήσει περαιτέρω αύξηση των ελλειμμάτων για να επιτευχθεί ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο επικεφαλής της Κομισιόν αρνήθηκε να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι από σεβασμό στο θεσμό της δημοκρατίας δεν απαντά σε υποθετικά σενάρια.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συμφώνησε μαζί του ότι λόγω της ευαίσθητης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι συνετό να αποφεύγονται σχόλια.

Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο σχολίασε ότι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης.

«Η Κομισιόν ενέκρινε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλει η χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στις αγορές και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων» είπε και πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συνδυάζονται με σχέδια ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Μπαρόζο, είπε ότι «σεβόμαστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τη δημοκρατία στην Ελλάδα και αναμένουμε από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις».

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :