Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Οι Ευθύνες της Αριστεράς

Ήμουν μαθητής όταν το 1979 γινόταν η ψηφοφορία στη βουλή για την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η περίσταση ήταν δύσκολη. 
Ο λαός αγόμενος και φερόμενος από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ...


ΚΚΕ παρασυρόταν μάλλον εναντίον της Ευρωπαϊκής μας ένταξης και πορείας.
Απαιτείτο αυξημένη πλειοψηφία και το ΠΑΣΟΚ ταυτισμένο με το ΚΚΕ ψήφισαν ΟΧΙ. Δύο φωτισμένοι αριστεροί ξεχώρισαν και είπαν ΝΑΙ. Ο Ηλίας Ηλιού και ο Λεωνίδας Κύρκος. Από τότε η Ελλάδα προχώρησε πολύ μα πάρα πολύ και σ' αυτό συνετέλεσε και η θέση της πεφωτισμένης Αριστεράς!
Αυτή η Αριστερά σήμερα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Δημοκρατική Αριστερά και οφείλει να κυβερνήσει με την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η Ευρωπαϊκή μας πορεία. Δεν ωφελεί σε τίποτα να προσκαλούν, να παρακαλούν ή να προκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για να τον εκθέσουν. Πρέπει αύριο χωρίς δισταγμό στην τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αφήσουν την Ελλάδα μας ακυβέρνητη να καταβαραθρωθεί.
Όταν προεκλογικά στις 2-5-2012 δημοσίευσα στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ το άρθρο μου "Ο ΜΙΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΑΔΝΗΣ" http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1719917&nt=103 έλαβα αρκετά σχόλια από φίλους.
Εκείνο που με σάστισε περισσότερο ήταν του διανοούμενου και λόγιου δημοσιογράφου Αντώνη Παπαγιαννίδη. Με ρώτησε μονολεκτικά "Οπότε?" Του απήντησα λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οπότε Αντώνη δύσκολα τα πράγματα…
Αν τα κόμματα μας ήταν διαφορετικά θα έβλεπα μία συνεργασία ΝΔ ΔΗΜΣΥΜ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ.
Ρεαλιστική είναι???
Τώρα φαίνεται ότι δεν είναι αλλά με ένα κατακερματισμένο εκλογικό αποτέλεσμα και μία καταρρέουσα οικονομία και κοινωνία ίσως αποφασίσουν να αναμορφωθούν ως ένας μεγάλος και δυνατός κυβερνητικός συνασπισμός με πλειοψηφία και στο λαό.
Πρωθυπουργός Παπαδήμος ξεκάθαρα.
Στα γράφω αυτά αμήχανα, αδόκιμα και ειλικρινά.

Δικός σου,

Πάνος
Σήμερα δεν έχουμε την Δημοκρατική Συμμαχία αλλά έχουμε τα άλλα τρία κόμματα που μαζί με τα ποσοστά των άλλων κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής σχηματίζεται και η κρίσιμη λαϊκή θέληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πεφωτισμένη Αριστερά ας αναλάβει τις ευθύνες της όπως την δύσκολη δεκαετία του '70 που κυριαρχούσαν τα αλήστου μνήμης συνθήματα ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και ο Ηλιού και ο Κύρκος δεν δίστασαν να πουν το ΝΑΙ για να αφήσει η Ελλάδα πίσω το κακό παρελθόν της.
Εάν η Δημοκρατική Αριστερά, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μοχθήσουν για την Ευρωπαϊκή μας πορεία μπορεί η Ελλάδα να ανακάμψει και να ευημερήσει αν όμως αφήσουμε την χώρα μας στο έλεος της δραχμής και άλλων νεφελωδών και τυχοδιωκτικών οραμάτων τότε ο κατήφορος θα είναι ανερμάτιστος και τα βάρη για τους φτωχούς και ασθενέστερους απείρως βαρύτερα από αυτά που σήμερα υποφέρουν.
Χειρότερο της φτώχιας είναι η εξαθλίωση πολλώ δε μάλλον εάν η σημερινή μείωση των εισοδημάτων μας που υφιστάμεθα μπορεί σε εύλογο χρόνο να ανακάμψει και μάλιστα σημαντικά αν επιμείνουμε ορθολογικά και Ευρωπαϊκά.
Το έγραψε πολύ ωραία σήμερα στη Βασίλισσα του Ελληνικού Τύπου στην ΕΣΤΙΑ ο αειθαλής Θανάσης Παπανδρόπουλος
"…Για παράδειγμα, γνωστό μου μικρομεσαίο στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, που το 2008 τελεύτησε την καριέρα του με 3.266,80 ευρώ τον μήνα καθαρά, λίγους μήνες αργότερα συνταξιοδοτήθηκε με μηνιαίο ποσό 3.472 ευρώ(!), των δώρων μη συνυπολογισμένων, και σήμερα, μετά κάποιες περικοπές, εισπράττει κάθε μήνα 3.135 ευρώ καθαρά. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισε «αριστερά» για να αποφύγει την πιθανή περαιτέρω μείωση της συντάξεώς του από τον «νεοφιλελεύθερο» κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι δε πεπεισμένος αυτός ο συνταξιούχος ότι τελικά οι δανειστές μας θα υποχωρήσουν μπροστά στο «αριστερό» κύμα και τις συνιστώσες του. Τόσο καταλαβαίνει…
…Είναι, συνεπώς, ολοφάνερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μία ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη και ευελπιστεί ότι αυτή θα επενεργήσει θετικά στην ενοποίηση των υπολοίπων χωρών μελών της. Σε αυτήν δε την περίπτωση, τα 3.135 ευρώ του συνταξιούχου της ΕΥΔΑΠ θα γίνουν 690 ευρώ, μετά την υποτίμηση της δραχμής, ενώ η μέση σύνταξη στην Ελλάδα θα βρεθεί κάπου μεταξύ 115 και 170 ευρώ μηνιαίως…"
Αυτό θα πετύχουν οι στείρες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στην χώρας μας αν αύριο δεν γίνει κυβέρνηση και αφήσουμε την πατρίδα μας στο έλεος απίθανων μαξιμαλιστών.
Πολύ πριν τις νέες αναμενόμενες εκλογές στις 17 Ιούνη δεν είναι απίθανο να επέλθει η άτακτη χρεοκοπία μας και η δραχμοποίηση του άσωτου εθνικού μας βίου.

Πάνος Ευαγγελόπουλος
Λέκτορας Οικονομικών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :