Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ιστορικές περίοδοι ακυβερνησίας. Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια επικράτησε στην Ελλάδα απόλυτη αναρχία.

Πολλά ιστορικά παραδείγματα αναφέρονται αυτές τις μέρες για τα πρωτοφανή που ζούμε σήμερα στην πατρίδα μας. Θα αναφέρω ένα από τα χειρότερα της ιστορίας μας που πραγματικά λύγισε την χώρα μας και οδήγησε τον λαό σε λιμοκτονία και ...


την Ελλάδα σε πλήρη ερήμωση.
Είναι η περίοδος από 27-9-1831 έως 20-1-1833.Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια επικράτησε στην Ελλάδα απόλυτη αναρχία. Τα ρουμελιώτικά στρατεύματα που ελέγχονταν από τον Κωλέττη λεηλατούσαν τον Μοριά, δίνοντας πολλές φορές μάχες, σώμα με σώμα, με τους άνδρες του γηραιού αρχικλέφτη Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Οι ρουμελιώτες λεηλατούσαν ενώ οι άνδρες του Κολοκοτρώνη ζούσαν από την στρατιωτική προστασία που προσέφεραν στους εξαντλημένους χωρικούς. Το χειρότερο όμως ήταν όταν συμπλέκονταν. Ερήμωναν τα πάντα. Οι ιστορικοί όταν αναφέρονται στην αναρχία που επικράτησε στην Ελλάδα μετά την δολοφονία του Καποδίστρια μόνον με την περίοδο της τρομοκρατίας στην διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης μπορούν να την παρομοιάσουν.
Ιδού πως περιγράφει ο ιστορικός George Finlay την αναρχία στην Ελλάδα σε μετάφραση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
"Πλήθη στρατιωτών παρέλυον κ' έτρεχον εδώ κ' εκεί διαρπάζοντας τα χωρία και κατατρώγοντας τα πρόβατα και τα βόδια των χωρικών. Ο καθηγητής Θείρσιος μας πληροφορεί ότι αι συμμορίαι του Θεόδωρου Γρίβα από μέρους των συνταγματικών και του Θανασοπούλου από μέρους των Καποδιστριακών ενέσπειρον τρόμον όπου και αν ενεφανίζοντο δια των εκπιέσεων και της σκληρότητος των. Οκτακισχίλιοι Ρουμελιώται έζων κατά τον χρόνον τούτον εις βάρος των ατόμων εις τον Μορέαν κ' ελέγετο ότι ελάμβανον καθ' εκάστην εκ του πληθυσμού άνω των είκοσι χιλιάδων μερίδων. Η κυβερνώσα επιτροπή εζήτει χρηματικάς προκαταβολάς παρά των Τριών Προστάτιδων Δυνάμεων, προφασιζόμενη ότι θα μετεχειρίζετο ταύτας προς ανακούφισιν της ενδείας του λαού αλλ' οι Σύμμαχοι φρονίμως ηρνήθησαν να προκαταβάλωσι χρήματα τα οποία θα εσπαταλώντο προς διατήρησιν ανόμων συμμοριών προσωπικών οπαδών εν άκρα αεργία."
"Ο Γρίβας ο ανομώτερος των Ρουμελιωτών οπλαρχηγών επροχώρησεν άνευ διαταγών παρά της κυβερνώσης επιτροπής και κατέλαβε την Τριπολιτσάν άγων χιλίους άνδρας. Οι Καποδιστριακοί ήσαν ήδη παρεσκευασμένοι ν' αντικρούσωσι τους επιδρομείς του Μορέος και ο Γενναίος Κολοκοτρώνης όστις είχε περισσότερον στρατιωτικόν θάρρος, καίτοι ολιγωτέραν πολιτικήν περίνοιαν, από τον πατέρα του, είχεν ήδη σχηματίσει στρατόπεδον εις Βαλτέτσι…Ο εμφύλιος πόλεμος εξανάρχισεν εις πολλά διαμερίσματα, ουδεμίαν αναγνωριζόντων κυβέρνησιν, ελαφυραγώγουν παντού όπου ηδύναντο να εισχωρώσιν."
Εάν σήμερα αφήσουμε την χώρα μας στην δίνη των εκλογών τότε είναι βέβαιο ότι την οδηγούμε στην ακυβερνησία, με όλες τις συνέπειες που αυτό μπορεί να σημαίνει όταν αυτή την στιγμή, την χειρότερη της οικονομικής κρίσης, χρειαζόμαστε, περισσότερο από ποτέ, οργανωμένη πολιτεία με σαφείς στόχους και ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή πολιτική.
Ακόμη περισσότερο και πολύ ακόμη χειρότερα εάν και οι δεύτερες εκλογές προκαλέσουν και τρίτες, αν υπάρχει ακόμη Ελλάδα για να κυβερνηθεί…
Πάνος Ευαγγελόπουλος
Λέκτορας Οικονομικών
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :