Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

“Αν βγείτε από το ευρώ, θα πάνε όλα 2-3 φορές πάνω!”

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ. Εισάγετε βασικά αγαθά, όπως πετρέλαιο, αυτοκίνητα και ακόμα και βασικά είδη διατροφής. Με μια νέα δραχμή υποτιμημένη τουλάχιστον κατά 50% φανταστείτε τις συνέπειες. Ως οικονομολόγος δεν θέλω να ...


χρησιμοποιήσω τη λέξη «καταστροφή», αλλά θέλω να τονίσω πως θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

Με αυτά τα λόγια προσεγγίζει την πιθανότητα εξόδου της χώρας μας από την Νομισματική Ένωση ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και οικονομικός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κύριος Ρίτσαρντ Πάρκερ. Ο Aμερικανός οικονομολόγος που προκάλεσε σάλο με την πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο Sky News λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε εξετάσει σοβαρά την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζει πως το αμερικανικό δίκτυο απομόνωσε συγκεκριμένες απαντήσεις του και παραποίησε ουσιαστικά τα λεγόμενά του.

«Αυτό που είπα στο Sky News είναι πως σχεδιάζαμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο με τον κύριο Παπανδρέου για την οικονομία. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν θα απέφευγε να εξετάσει αυτή την πιθανότητα (εξόδου από το ευρώ) και να υπολογίσει τις συνέπειες. Το Sky News άλλαξε τα λεγόμενά μου ώστε να φανεί πως ο Παπανδρέου εξέταζε την έξοδο από το ευρώ. Δεν ήταν πολιτική επιλογή, ήταν οικονομικό σχέδιο» υπογραμμίζει ο κ. Πάρκερ

Με σπουδές στην Οξφόρδη και με καριέρα στη δημοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση και τη συγγραφή ο κ. Πάρκερ έχει διατελέσει σύμβουλος αρκετών Γερουσιαστών στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν έρθει στην Ελλάδα το 2009 ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό. «Έρχομαι στην Ελλάδα από το 1960 και λατρεύω τη χώρα σας και το λαό σας. Ως σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού δεν έλαβα καθόλου αμοιβή. Ανέλαβα τη θέση μόνο και μόνο γιατί αγαπώ την Ελλάδα».

“Υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να ψάξει τρόπους να σας ξεφορτωθεί”

Με την εμπειρία που απέκτησε από την ελληνική πραγματικότητα ο κ. Πάρκερ τάσσεται κατά της εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ και επιμένει πως η χώρα μας χρειάζεται άμεσα συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας. «Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργηθεί και πολιτική κρίση και υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να βρει τρόπους να ξεφορτωθεί την Ελλάδα. Χρειάζεστε μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί με την «τρόικα» ώστε να προβλεφθούν μέτρα που θα οδηγούν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όσο δεν υπάρχει συναίνεση στην Ελλάδα οι σκεπτικιστές στην υπόλοιπη Ευρώπη ενδεχομένως να πιέσουν να φύγετε από την ευρωζώνη και έτσι το χειρότερο πιθανό σενάριο, να γίνει πραγματικότητα» τονίζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο η έξοδός μας από το ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ή και τον τριπλασιασμό της τιμής του πετρελαίου και βασικών ειδών που εισάγονται από άλλες χώρες της Ευρώπης, στραγγαλίζοντας την πραγματική οικονομία και τη μέση ελληνική οικογένεια. Ο κ. Πάρκερ θεωρεί πως η Ελλάδα υπήρξε «παράπλευρη απώλεια» της πτώσης της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, καθώς η χώρα μας έτυχε απλώς να είναι ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Και ήταν ο αδύναμος κρίκος εξαιτίας δομικών προβλημάτων της ίδιας της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας και ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι ποια από τα μέτρα ανάπτυξης μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Χρειάζεται απαραιτήτως να εκσυγχρονιστεί η δομή της χώρας. Χρειάζεται στροφή στην τεχνολογία. Μέχρι δύο χρόνια πριν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο στην Ελλάδα στο ΙΚΑ η διαχείριση των περισσότερων θεμάτων γινόταν χειρόγραφα. Αν είναι δυνατόν! Είμαστε στον 21ο αιώνα! Είναι αδικαιολόγητο. Πρέπει να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις εσείς οι ίδιοι. Πρέπει να πείσετε τους Ευρωπαίους πως ο ελληνικός λαός θα δείξει σοβαρότητα και θα εφαρμόσει αυτές τις απαραίτητες αλλαγές στη δομή της διοίκησης και της οικονομίας. Οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν όταν πειστούν πως οι Έλληνες σοβαρολογούν» δηλώνει χαρακτηριστικά στο protothema.gr.

“Αναζητήστε συμμαχίες”...

Ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης με παρόμοια προβλήματα και κυρίως στη Γαλλία καθώς σύμφωνα με τον ίδιο διαμορφώνεται σταδιακά κλίμα κατά της μονομερούς και σκληρής λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Είμαι αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία. Είστε μια μικρή χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αν επενδύσετε στην τεχνολογία θα γίνετε ξανά ανταγωνιστικοί. Πρέπει επίσης να επενδύσετε σε παραγωγή υπηρεσιών και αγαθών που έχετε ήδη πλεονεκτήματα. Έχετε τον τουρισμό και την ναυτιλία. Πρέπει να αυξήσετε το εμπόριό σας με την ανατολική Ευρώπη. Όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας χρειάζονται απαραιτήτως μεταρρυθμίσεις. Εγώ θα πρότεινα να εστιάσετε στο βασικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα. Τη διαφθορά και να βεβαιώνεστε πως εισπράττονται οι φόροι».

Δεν υπάρχουν σχόλια :