Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γκι Φερχόφστατ παρουσίασαν το πρόγραμμα "Ελλάδα 2020"

Προσήλωση στην Ευρώπη, μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη είναι τα κύρια στοιχεία του προγράμματος «Ελλάδα 2020» που παρουσίασαν η πρόεδρος της ...


Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφστατ.

Ο κ. Φερχόφσταντ δήλωσε ότι ούτε τα δύο μεγάλα κόμματα, ούτε ακραία αριστερά ή ακραία δεξιά κόμματα μπορούν να πυροδοτήσουν το καινούργιο ξεκίνημα και τη μακρόπνοη στρατηγική που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος το οποίο, όπως τόνισε έπειτα από σχετική ερώτηση, συμπληρώνει την πολιτική που προβλέπει η δανειακή σύμβαση και το PSI. 
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι χρειάζεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να μειωθούν δραστικά οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων και μέσω ανάπτυξης και επενδύσεων η Ελλάδα να βγει από την κρίση.

Μάλιστα δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αναπτυξιακής Ενίσχυσης μέσω του οποίου θα «κινητοποιηθούν» προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2020 περίπου 80 δισ. ευρώ. 
Εξήγησε, μάλιστα, ότι κάτι λιγότερο από τα μισά από αυτά τα χρήματα θα προέλθουν από κρατικές πηγές και τα άλλα από τον ιδιωτικό τομέα και παρουσίασε την πρόταση το 25% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα (περίπου 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2020) να μπουν σε αυτό το ταμείο.

Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, καθώς και την αξιοποίηση Ελλήνων που εργάζονται σε όργανα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα, μίλησε ανοικτά για απολύσεις στον δημόσιο τομέα ανθρώπων που αποδεδειγμένα είναι διεφθαρμένοι και απόντες.

«Οι Έλληνες δεν έχουν μόνο να επιλέξουν ανάμεσα στο παλαιοκομματικό σύστημα και τα άκρα. Υπάρχει και τρίτος δρόμος που διαφέρει και είναι ο μόνος δρόμος εξόδου. 
Η διάβασή του είναι δύσκολη αλλά γνωρίζουμε ότι βασίζεται σε δικαιοσύνη και επιχειρήματα» είπε ο κ.Φερχόφσταντ ο οποίος χαρακτήρισε προκλητική τη σημερινή περίοδο για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική στην Ελλάδα.

Έπειτα, μάλιστα, από σχετική ερώτηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να επιφέρουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις εξηγώντας ότι πρόκειται, κατά την άποψή του, για δύο κόμματα που έχουν ευθύνη για το πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα και στο μόνο που διαφέρουν είναι ότι διαθέτουν διαφορετικούς πελάτες.

Όσο για τα χαμηλά ποσοστά της Δημοκρατικής Συμμαχίας στις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και ένα μεγάλο τμήμα ψηφοφόρων δεν έχει ακόμα αποφασίσει.

«Διαρθρωτικές αλλαγές σημαίνει όχι μειώσεις μισθών και συντάξεων. Διαφωνούμε με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων και είμαστε φανατικά υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών» δήλωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιπλέον εξήγησε πως με τη δημιουργία του ειδικού Ταμείου Αναπτυξιακής Ενίσχυσης θα εξαφανιστεί ο κίνδυνος μη απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

Όσον αφορά την αξιοποίηση Ελλήνων που εργάζονται σε ευρωπαϊκά όργανα, μίλησε για πρόταση που θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία όχι με την έλευση 300 Γερμανών εφοριακών αλλά με Έλληνες που δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, είναι πετυχημένοι και μπορούν αμερόληπτα να λειτουργήσουν σε μια χώρα που αγαπούν καθώς είναι η πατρίδα τους.

«Το μήνυμα που στέλνουμε είναι: Μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος που δημιουργεί δουλειές. Το ζητούμενο είναι σήμερα να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να μη δημαγωγούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη αλλά να πείθουμε τους Ευρωπαίους να μας στηρίξουν» τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, εξηγώντας ότι τα μέχρι τώρα προγράμματα στην Ελλάδα μειώνουν το έλλειμμα, αλλά δεν έχουν κανένα αναπτυξιακό εργαλείο, όπως είναι αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο που προτείνει το κόμμα της και οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και που έχει παρουσιαστεί ήδη στον αρμόδιο επίτροπο Όλι Ρεν.

Επιπλέον ο Γκι Φερχόφστατ εκτίμησε, πως αν αυτό το πρόγραμμα εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :