Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Το δίλημμα Βενιζέλου. Τον συμφέρει να αποσυρθεί ο Παπουτσής;

του Βασίλη Σκουρή
Σε μείζον δίλημμα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναδεικνύεται η μη δυνατότητα συγκέντρωσης υπογραφών από τον Χρήστο Παπουτσή: Θα δεχθεί ή όχι ο υπουργός Οικονομικών, που ήδη έχει ...



συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υπογραφών για την υποψηφιότητά του, να είναι υποψήφιος και ο Χρήστος Παπουτσής;

Έως αργά το βράδυ συνεδρίαζε για το θέμα το επιτελείο του Ε. Βενιζέλου, ενώ οι παρασκηνιακές επαφές μεταξύ των κορυφαίων στελεχών έδιναν και έπαιρναν.

Αν ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δεχθεί την πρόταση Παπουτσή-που φέρεται να μην συγκέντρωσε πάνω από 40 υπογραφές-να ανακηρυχθεί υποψήφιος δια ανατάσεως των χειρών στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι σαφές ότι το χάσμα που θα δημιουργηθεί θα επιταχύνει τις εξελίξεις και θα φέρει πιο κοντά την ουσιαστική διάσπαση του ΠΑΣΟΚ. Πρώτα απ’ όλα θα μειωθεί αισθητά ο-ούτως ή άλλως μικρός-αριθμός όσων πάνε να ψηφίσουν την επόμενη Κυριακή, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν και διαρροές προς το νέο κόμμα Κατσέλη-Καστανίδη στις εθνικές εκλογές, καθώς το χάσμα των δυο εσωκομματικών στρατοπέδων θα βαθύνει.

Από την άλλη, αν ο Ε. Βενιζέλος δεχθεί την υποψηφιότητα Παπουτσή χωρίς υπογραφές, υπάρχει περίπτωση να θέσουν υποψηφιότητα και άλλα στελέχη(π.χ. ο Στέφανος Τζουμάκας), με αποτέλεσμα η διαδικασία της ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή να οδηγηθεί προς εκφυλισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, είχε επικοινωνήσει Πέμπτη και Παρασκευή με όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη, τα οποία και συμφώνησαν μαζί του ότι θα πρέπει να τηρηθεί το Καταστατικό και να μην γίνει δεκτή υποψηφιότητα που δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών των μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Αργά το βράδυ ωστόσο μεταξύ των συνομιλητών του Ε. Βενιζέλου υπήρχαν απόψεις και προτάσεις να δεχθεί την υποψηφιότητα Παπουτσή, ώστε σε πρώτη τουλάχιστον φάση να ενσωματώσει τους υποστηρικτές του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Δυο στρατόπεδα - κυρίαρχος ο Βενιζέλος

Από την χθεσινή πρώτη μέρα της Εθνικής Συνδιάσκεψης καταδείχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένο σε δυο στρατόπεδα. Ο Ε. Βενιζέλος παρουσίασε μια περισσότερο ευρωπαϊκή πλατφόρμα, ενώ ο Χρήστος Παπουτσής μία αριστερή πλατφόρμα που παραπέμπει στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος είναι απόλυτα κυρίαρχος με την προσχώρηση σε αυτόν και των τελευταίων κορυφαίων στελεχών (Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Άννα Διαμαντοπούλου) θεωρείται ωστόσο απολύτως βέβαιον ότι η συνοχή του στρατοπέδου της πλειοψηφίας θα δοκιμαστεί από την επομένη κιόλας των εθνικών εκλογών.

http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :