Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Παράνομες εξαγωγές πορτοκαλιών

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται ότι γίνεται παράνομη διακίνηση εσπεριδοειδών και κυρίως πορτοκαλιών όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού κ. Σκανδαλίδη σε Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής ...


Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, με αφορμή τις καταγγελίες αγροτών της Ηλείας
Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τη ίδια ώρα που το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κάνει λόγο για ανάγκη λήψης μέτρων για την πάταξη του φαινομένου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήταν κι αυτό αποδέκτης της Αναφοράς του Γιώργου Κοντογιάννη δηλώνει ότι: « Η αρμόδια υπηρεσία μας δεν έχει επιληφθεί σε σχετικές υποθέσεις, ούτε έχει υποβληθεί προς αυτήν εγγράφως ή προφορικώς οποιοδήποτε αίτημα από τις αρχές των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παροχή συνδρομής κατά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων», γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά την έλλειψη συντονισμού της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: «Μετά τη διαπίστωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σχετικά με τη διακίνηση ατυποποίητων εσπεριδοειδών, τα οποία φορτώνονται απευθείας από το χωράφι σε αλλοδαπά μέσα μεταφοράς και αποστέλλονταν σε γειτονικές βαλκανικές χώρες της Ε.Ε. , χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες αναγγελίες, με το πρόσχημα ότι προορίζονταν για βιομηχανική χρήση, το ΥΠΑΑΤ προέβη άμεσα στην λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Συγκεκριμένα, απεστάλη από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ (Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης) έγγραφο με τις αναγκαίες οδηγίες προς τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ & ΠΕ) Καβάλας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που αποστέλλονται σε κοινοτικές χώρες συμμορφώνονται με τα ισχύοντα εμπορικά πρότυπα και ότι, εφόσον προορίζονται για μεταποίηση, δεν πωλούνται για νωπή κατανάλωση.
Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερα από 140 φορτία εσπεριδοειδών από τις 26 Νοεμβρίου 2011 με προορισμό κυρίως τις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, υπάλληλοι του Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Καβάλας, σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε., διαπίστωσαν την έλλειψη των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων (πιστοποιητικά συμμόρφωσης) των διακινούμενων προϊόντων προς τις χώρες αυτές.
Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση πορτοκαλιών από το Νομό Ηλείας, διαπιστώθηκε η διακίνηση έντεκα φορτίων συνολικής ποσότητας 259088 kgr από τον εν λόγω Νομό προς την Ε.Ε., εκ των οποίων τα 215793 kgr είχαν προορισμό τις χώρες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα των ελέγχων διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούσαν τις υποχρεώσεις της ισχύουσας νομοθεσίας, υποβάλλονται στη διαδικασία κυρώσεων με την επιβολή χρηματικών προστίμων.
Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται σταθερά στα σημεία εξόδου της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά οι παρατυπίες κατά τη διακίνηση των εσπεριδοειδών, ώστε να διασφαλίζεται η φήμη των ελληνικών τυποποιημένων προϊόντων .εξαιρετικής ποιότητας αλλά και να περιορίζονται οι περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :