Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτη στη διαφθορά η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια χώρα στη διαφθορά είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τη γνώμη των ίδιων των Ελλήνων πολιτών. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από ...


τις Βρυξέλλες, το 56% των πολιτών διαπιστώνει επιδείνωση των κρουσμάτων διαφθοράς στη χώρα μας, την τελευταία τριετία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 47%.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Κύπρος με 97% και τρίτη με το ίδιο ποσοστό, η Πορτογαλία. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία και η Ρουμανία αντίστοιχα, με ποσοστό που αγγίζει το 96%. Ενώ, στις τελευταίες θέσεις και πιο συγκεκριμένα στην 26η και 27η θέση, είναι η Ολλανδία με 34% και η Δανία με 19%.

Όσον αφορά τους λόγους που οδηγούν στη διαφθορά, το 57% των συμπολιτών μας θεωρεί ότι οι πολιτικοί δεν κάνουν αρκετά για την καταπολέμησή της, το 43% ότι υπάρχει ανομία, το 40% ότι υπάρχουν «ισχυρές διασυνδέσεις» μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών και το 37% ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται. Παράλληλα, το 91% των Ελλήνων εκτιμά ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια στον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων (68% στην ΕΕ) και το 51% θεωρεί ότι η διαφθορά συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα (51% στην ΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια :