Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Ανεβαίνει το φασιστικό κίνημα Casapound στην Ιταλία

Στις 13 Δεκεμβρίου 2011, ο 50χρονος Ιταλός Τζιανλούκα Κασέρι σκότωσε στη Φλωρεντία δύο μικροπωλητές από τη Σενεγάλη και κατόπιν αυτοκτόνησε. Ο Κασέρι είχε εμπνευστεί από το ...


ακροδεξιό κίνημα Casapound, που μπορεί από ορισμένους να θεωρείται περιθωριακό και γραφικό, αποτελεί όμως ιδεολογικό -και όχι μόνο- καταφύγιο για πολλούς νέους απογοητευμένους Ιταλούς.
Σύμφωνα με εκτενή έρευνα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, το κίνημα, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό ποιητή Εζρα Πάουντ που υπήρξε υμνητής του Μουσολίνι και του φασισμού, αποτελεί πόλο έλξης και έμπνευσης για πολλά ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.
Ωστόσο κάθε φορά που ένας συμπαθών του κινήματος εμπλέκεται σε επεισόδιο ρατσιστικής βίας, ο ιδρυτής του Casapound Τζιανλούκα Ιανόνε -συνήθως μαυροντυμένος και με ξυρισμένο κεφάλι- φροντίζει να λαμβάνει αποστάσεις. Σχετικά με το περιστατικό στη Φλωρεντία και τον Κασέρι, ο Ιανόνε δήλωσε ότι «δεν ζητούμε πιστοποιητικό της διανοητικής κατάστασης από τους οπαδούς μας».
Το κτίριο του Casapound χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930 και βρίσκεται σε μια λαϊκή γειτονιά της Ρώμης. Τους τοίχους του κοσμούν φωτογραφίες του Τσε Γκεβάρα, του Αφγανού διοικητή Μασούντ, συγγραφέων όπως ο Αμερικανός Τζακ Κέρουακ, ο Ιταλός Λουίτζι Πιραντέλο και ο Γάλλος Σεντ Εξιπερί. Το κτίριο κατελήφθη από 20 οικογένειες το 2003, τη χρονιά που ο Ιανόνε ίδρυσε το κίνημα. Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν στο κτίριο έναντι 10 ευρώ τη βραδιά.
Ο Ιανόνε, που είναι και τραγουδιστής του συγκροτήματος Zetazeroalfa, υποστηρίζει ότι ο φασισμός για τα μέλη του κινήματος δεν αποτελεί ούτε νοσταλγία ούτε ελπίδα. Θέλει ωστόσο να μιλά για τις ευεργετικές του συνέπειες, όπως την καλή κατάσταση τη οικονομίας της Ιταλίας την περίοδο του φασισμού.
Ο εμπνευστής του κινήματος ισχυρίζεται ότι καταδικάζει τους ρατσιστικούς νόμους και ότι στόχος του Casapound είναι να βοηθά τους Ιταλούς που χάνουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κρίσης, τα θύματα του σεισμού της πόλης Λ’ Ακουιλα το 2009, τους Σέρβους του Κοσόβου, τους Κενυάτες, τον λαό της Βιρμανίας. «Καταδικάζουμε την ξενοφοβία», προσθέτει ο Ιανόνε, «αλλά είμαστε αντίθετοι στη μαζική μετανάστευση. Η ιδέα ότι οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για να κάνουν ορισμένες δουλειές είναι εσφαλμένη. Δεν υπάρχουν Ιταλοί που αρνούνται ορισμένες δουλειές αλλά Ιταλοί που αρνούνται τα χαμηλά μεροκάματα». Ο Ιανόνε υποστηρίζει ότι το κίνημα έχει 4.000 μέλη, ότι έχει άλλα 50 γραφεία εκτός της Ρώμης, ότι ελέγχει έναν ραδιοφωνικό σταθμό και μία φοιτητική οργάνωση.
Σύμφωνα πάντως με τον δημοσιογράφο Πάολο Μπερίτσι, 150.000 νέοι κάτω των 30 ετών υποστηρίζουν τον φασισμό στην Ιταλία ενώ το Casapound επισκέπτονται αρκετοί ηγέτες ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων.
Η 86χρονη κόρη του ποιητή Εζρα Πάουντ, πάντως, η Μαίρη ντε Ράχεβιλτς, ζήτησε από το κίνημα να μη χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα της.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :