Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη βυθίζεται! (κείμενα από ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης)


Η ανακοίνωση της Δευτέρας από τον Ελληνα πρωθυπουργό για ενα δημοψήφισμα επι της ευρωπαϊκής συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους της ελλαδας, δημιουργησε ενα κύμα κραδασμών μόλις άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστηρια. Η ευρωζώνη κατρακυλά στην αβεβαιότητα. οι 
χρηματιστηριακές εταιρείες καταγραφουν ζημιες, εξίσου ανησυχες μετα την επιβράδυνση της Κίνας. το ΧΑΑ καταγράφει πτώση 6.31%. το Παρίσι 1.89% στο ανοιγμα, για να φτάσει στο 4,03%. Στις 9:05, ο CAC 40 έχανε 100,34 μονάδες για να καταγράψει 3 136,27. Την Δευτέρα ο δείκτης είχε χασει ηδη 3,16%. Οι γαλλικές τράπεζες καταγράφουν απώλειες: η Crédit agricole, BNP και η Société générale κατέγραψαν πτωση 10ή 12%. για τους αναλυτες της ΒNP-Paribas, πρόκειται για"επιστροφή σε συνθήκες πανικού".

Οι ευρωπαικες μετοχές στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 4 εβδομάδες μετα την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην ελλαδα. Η Ελλάδα αιφνιδίασε τις αγορες με την ανακοινωση του δημοψηφίσματος. Προσθέτοντας κι'άλλους τέτοιους παράγοντες στην συνολική αβεβαιότητα μάλλον θα συνεχιστούν οι αναταραχές στις αγορες.Το ρίσκο του Παπανδρέου κινδυνέυει να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία εαν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την οικονομική συμφωνία. Σε δημοσκόπηση που εγινε στις 29.10 οι Ελληνες θεωρούν αρνητικό το διευρυμένο πακέτο οικονομικής βοηθειας και το κούρεμα του χρέους

http://www.elmundo.es/elmundo/:
Η ανακοίνωση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα έριξε σε πανικό τις ευρωπαϊκές αγορές επηρεάζοντας κυρίως εκέινες τις χώρες που βρίσκονται σε πολύ μεγαλο κίνδυνο έκθεσης σε μια ελληνική χρεωκοπία. Η απόφαση που θα ληφθεί τον Ιανουάριο μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία σε περίπτωση που οι Έλληνες καταψηφίσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνιες. ¨Ολα δείχνουν πως έτσι θα γίνει.

Το δημοψήφισμα του Παπανδρέου ανησυχεί τους Ευρωπαίους εταίρους. Η ανακοίνωσή του απογοήτευσε την αντιπολίτευση, τους οικονομολόγους, τους εταίρους και τις αγορές. Εαν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι αρνητική, λεει ο Bruederle, τότε δε θα μπορεί να αποφευχθεί η Ελληνική χρεωκοπία.
Ο Bruederle ζήτησε από τους Ευρωπαίους να οπλιστουν για την περιπτωση χρεωκοπίας της ελλαδας. Ο Bruederle φαίνεται ενοχλημένος απο την αποφαση του Παπανδρέου και θεωρεί τη συμπεριφορά του περίεργη.
Δε μπορεί η Ελλάδα να μη θελει να αντιμετωπίσει τη μιζέρια της, αλλά να θέλει και γενναιώδορη βοήθεια απο τους Ευρωπαίους. Λέει πως μοιάζει σαν να θέλει κανείς να απελεθυερωθεί απο αυτο που έχει ήδη συμφωνήσει.
Αν οι Έλληνες απορρίψουν το δημοψήφισμα, τότε τα λεφτά τελειώνουν για την Ελλάδα και θα πρέπει να δουμε πώς θα αποφύγουμε τις συνέπειες της πτώχευσής της από το να παρασύρουν κι'άλλες χώρες.
Ο πρόεδρος του European School of Management and Technology στο Βερολίνο, Jörg Rocholl, λέει πως αν στο δημοψήφισμα υπάρξει αρνητική απαντηση, τότε μπορεί και οι υπολοιπες χώρες να αποσυρθούν απο την βοηθεια που συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα και να μην τηρησουν τις υποχρεώσεις τους. και τότε τίθεται θέμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Με την αποψη αυτη συμφωνει και ο φιλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στούμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :