Πολλά και επικολυρικά άρχισαν να ακούγονται πάλι περί εθνικής κυριαρχίας. Το πιο καλό ακούστηκε σε ένα ραδιόφωνο: Γιατί; Δεν μπορούμε εμείς να περικόψουμε τα ελλείμματα και χρειαζόμαστε τους ξένους; Φυσικά η απάντηση είναι: όχι, και γι’ αυτό κατ’ αρχήν χρειαζόμαστε τα λεφτά των ξένων. Κατά δεύτερον, χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία τους και, κατά τρίτον, χρειαζόμαστε και
την επιτήρησή τους. Οχι οι πολίτες, αλλά οι πολιτικοί. Το διασκεδαστικό, δε, είναι ότι οι ίδιοι που απορρίπτουν τους Ελληνες πολιτικούς συλλήβδην είναι οι ίδιοι που βγάζουν και τους πιο πύρινους λόγους για την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.
Τον πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα των ελλειμμάτων. Οι υπουργοί δεν μπορούν να αποφασίσουν καν για τα απλά, αυτά που απομυζούν χρήματα από τους Ελληνες πολίτες προς χάριν κάποιων ομάδων συμφερόντων και συντεχνιών. Δεν θα αναφερθούμε μόνο στους διαβόητους «κλειστοεπαγγελματίες» τους οποίους διά νόμου οι Ελληνες πολίτες χρηματοδοτούν. Θα αναφερθούμε στην απλή νομοθεσία περί ισολογισμών που ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν καταργεί, σε πείσμα της λογικής και σε βάρος των καταναλωτών.
Γράφαμε και παλιότερα ότι η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες είχε λόγο ύπαρξης όταν δεν υπήρχαν άλλα μέσα διάχυσης της οικονομικής πληροφορίας. Στην εποχή του Διαδικτύου είναι περιττή. Οι ισολογισμοί των εταιρειών έτσι κι αλλιώς δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και οποιοσδήποτε μέτοχος μπορεί να δει τα αποτελέσματα της εταιρείας του χωρίς να ψάχνει σε στοίβες εφημερίδων, μη και κατά λάθος έχει δημοσιευθεί εκεί ο ισολογισμός. Η υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες είναι πλέον ένα δωράκι του κράτους στους εκδότες, το οποίο πληρώνουν οι καταναλωτές.
Τα εκατομμύρια που ξοδεύουν αδίκως οι επιχειρήσεις μεταφέρονται αυτούσια στις τιμές των προϊόντων, προσθέτοντας άλλη μια αγκύλωση στις πολλές που έχει η ελληνική αγορά.
Τα καλά νέα έρχονται λόγω επιτήρησης. Οπως διαβάζουμε σε σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «η μη κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών και γενικότερα των εταιρικών δημοσιεύσεων στα έντυπα ΜΜΕ αποτελεί τη βασική αιτία που η τρόικα επέστρεψε στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας το Σχέδιο για μια Φιλική Επιχειρηματικά Ελλάδα.
Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ έχει επανειλημμένως προαναγγελθεί από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, δεν έχει ακόμη παρουσιασθεί δημοσίως. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “το σχέδιο το οποίο αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες της Κομισιόν δεν ανταποκρινόταν στην απαίτηση της απλοποίησης και μείωσης του κόστους που αφορά στις υποχρεώσεις δημοσιεύσεων των εταιρειών”» («Ε.Ε.: Κατάργηση δημοσίευσης ισολογισμών», 22.10.2011).
Η επιτήρηση λοιπόν θα απαλλάξει τους καταναλωτές από δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σίγουρα δεν τη θέλουν όσοι παρασιτούν χάρη στις στρεβλώσεις της αγοράς και γι’ αυτό σχίζουν τα ιμάτιά τους περί δήθεν μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας. Οι απλοί πολίτες, όμως, γιατί να ανησυχούν; Επειδή θα δίνουν λιγότερα στο σούπερ μάρκετ;
/ / Η επιτήρηση στο σούπερ μάρκετ / / του Πάσχου Μανδραβέλη / / στην "Καθημερινή" //
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου