Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία ένα "κούρεμα" ομολόγων κατά 60%

Αν και η συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί δεν ξεκαθάρισε το νεφελώδες τοπίο για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που θα καθορίσουν το μέλλον της Ελλάδας, οι γερμανικές διαρροές κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση ενός κουρέματος της τάξης του 60%.

Αυτή η απόφαση αν τελικά υλοποιηθεί θα 


κριθεί από σημαντικές λεπτομέρειες που ακόμα δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν το κούρεμα θα αφορά το σύνολο του ελληνικού χρέους που ξεπερνά τα 350 δισ ευρώ , ή τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προσεγγίζουν σε αξία,τα 135 δισ ευρώ.

Σ' ένα "κούρεμα" της τάξης άνω του 50%, θα προκύψουν έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και στους δανειολήπτες

Σύμφωνα με το "Έθνος" και με δηλώσεις Ελλήνων Τραπεζιτών οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες -ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό είναι το "κούρεμα"- είναι απολύτως ασφαλείς. Αντίθετα, οι δανειολήπτες θα υποστούν μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι αναδιαρθρώσεις δανείων θα είναι ακόμα δυσκολότερες, ενώ αφετέρου οι τράπεζες θα διεκδικούν με μεγαλύτερη πίεση την πληρωμή των οφειλών τους.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" της τάξης του 50% θα προκαλέσει έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς θα τους κοστίσει τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ σε κεφάλαια, ενώ τα προβλήματα ρευστότητας θα ενταθούν ακόμα περισσότερο.

Οι νέες συνθήκες θα επιβάλλουν βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες.

Ωστόσο, αυτό θα τις οδηγήσει σε πλήρη κρατικοποίηση, που θα σημάνει ταυτόχρονα την απαξίωση των τραπεζικών μετοχών και μεγάλες απώλειες για τους μετόχους.

Οι καταθέσεις των πολιτών είναι απολύτως εγγυημένες και ασφαλείς στις τράπεζες, ακόμα και αν αυτές περάσουν σε κρατικό έλεγχο μέσω του EFSF.

Ωστόσο, ένα "κούρεμα" της τάξης του 50% σημαίνει ότι η χώρα μπαίνει σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει συνέπειες για τους καταθέτες, ωστόσο είναι πιθανόν η κινδυνολογία να οδηγήσει καταθέτες, για ψυχολογικούς λόγους, σε αναλήψεις. Σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες, αυτοί θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν "κλειστές" τις βάνες χρηματοδότησης.

Μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δραστικές και μεγάλης έκτασης περικοπές στα κόστη τους.

Η περιουσία των Ταμείων (σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί "κούρεμα" 50% του ελληνικού χρέους) θα πέσει στο μισό και θα περιοριστεί στα 12 δισ. ευρώ, από 24 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" του 21% που αποφασίστηκε το καλοκαίρι. Η πλειονότητα των φορέων απάντησε θετικά, ωστόσο σε περίπτωση που τελικά αποφασιστεί ένα μεγαλύτερο "κούρεμα", τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει εκ νέου να καθορίσουν τη στάση που θα ακολουθήσουν.

Πάντως ακόμα και αν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στο "κούρεμα" τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν πρόκειται στη συνέχεια να προχωρήσουν στη ρευστοποίηση ομολόγων (καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα είχαν μεγάλες απώλειες). Ουσιαστικά οι όποιες αποφάσεις ληφθούν δεν θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καταβολή των συντάξεων. Με βάση τον σχεδιασμό οι ασφαλιστικοί φορείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν τις μαύρες τρύπες με εναλλακτικούς τρόπους, όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός.

Έξοδος από το ευρώ;

Στην παρούσα φάση σύμφωνα πάντα με τις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών μας εταίρων δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και την Ε.Ε. Κανείς όμως δεν μπορεί να διασφαλίσει το εγγύς μέλλον, καθώς μ' ένα "κούρεμα" της τάξης του 50 ή 60% που συνιστά πιστωτικό γεγονός (κατά πολλούς ορίζεται ως συντεταγμένη χρεοκοπία), καθιστά πλέον αδύνατο για την Ελλάδα να δανειστεί χρήμα από τις αγορές .

Έτσι πλέον η χώρα μας καθίσταται απόλυτα ελεγχόμενη των δανειστών της σε Ε.Ε και ΔΝΤ . Με δεδομένη την οικονομική στενότητα των Ελλήνων που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ήδη θεσμοθετημένα φορολογικά μέτρα, η εξαγγελία και η υλοποίηση νέων φορολογικών μέτρων, θα θεωρηθεί ουτοπία και τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον για ένα 18μηνο μετά το κούρεμα θα "βαλτώσουν".

Εκεί θα μελετηθεί εκ νέου, το ελληνικό ζήτημα και δεν αποκλείεται να ακουστούν φωνές εντός της Ε.Ε για επιστροφή στη δραχμή ή ακόμα και εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε.

Άλλωστε αν δεν βοηθήσουν μέσω νέων δανείων ή κεφαλαίων οι Ευρωπαϊκοί Εταίροι, η χώρα μας δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει άμεσα, αν δεν βρει τρόπο να μειώσει δαπάνες ακόμα και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια :