Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

Δόθηκε η νέα δόση του ΔΝΤ στη Σερβία

Την άμεση διάθεση ποσού 373 εκατ. ευρώ στη Σερβία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , έπειτα από την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης της σερβικής οικονομίας από τον διεθνή οργανισμό. (23-12-10).
Ο προεδρεύων του Συμβουλίου εκτελεστικών διευθυντών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζων Λίπσκι Džon , δήλωσε πως οι Αρχές της Σερβίας έχουν εφαρμόσει με ικανοποιητικό τρόπο τις συστάσεις και το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης, που έδωσαν οι παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Με τη διάθεση των 373 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό που έχει λάβει η Σερβία από την ............. 
...............
έναρξη ισχύος της δανειοδοτικής συμφωνίας διαμορφώνεται στα 1,9 δισ. ευρώ.Η αρχική δανειοδοτική συμφωνία του ΔΝΤ με τη Σερβία εγκρίθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2009 και το ποσό διαμορφωνόταν στα 409,5 εκατ. ευρώ. Στις 15 Μαΐου 2009, η συμφωνία επεκτάθηκε για ένα χρόνο και το ποσό ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. 
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Τσβέτκοβιτς και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Μπόζινταρ Τζέλιτς , παρουσίασαν, ( 24-12-10), το Σχέδιο ανάπτυξης της Σερβίας ως το 2020, που θα αποτελέσει τη βάση της μακρόπνοης στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας, και που προβλέπει, αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των πολιτών, αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, άνοδο των εξαγωγών και των επενδύσεων.
«Οι δύο κυριότεροι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το Σχέδιο ανάπτυξης είναι η αύξηση του ποσοστού του κατά κεφαλή Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα φτάσει, μέχρι το 2020, τα 8000 ευρώ, και, επίσης, η απασχόληση περισσοτέρων από 400 χιλιάδες ανέργων», είπε ο κ. Τσβέτκοβιτς. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Κυβέρνησης, Τζέλιτς, δήλωσε, ότι η αντίληψη για την ανάπτυξη της Σερβίας μέχρι το έτος 2020 έχει εναρμονιστεί με το Σχέδιο ανάπτυξης της χώρας, που είχαν υιοθετήσει οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο. 
Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία , Γέλκο Κασίν δήλωσε στο Βελιγράδι, ότι τον Ιανουάριο του 2011 πρόκειται να επικυρωθεί η Συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κάλεσε τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν επικυρώσει ακόμα το κείμενο, να το κάνουν εντός συντόμου χρονικού διαστήματος. 
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :