Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ο Γκιούλ επικρίνει την «Ευρώπη-φρούριο»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ στην ομιλία του χθες στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, προειδοποίησε ότι μια «Ευρώπη-φρούριο» θα είναι μία αυταπάτη και δεν θα αποτελέσει τη σωστή επιλογή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από την ............
.......................
άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην γηραιά ήπειρο. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι υπάρχουν κόμματα που ελκύουν μέρος του εκλογικού σώματος, παρουσιάζοντας τη μετανάστευση ως κύρια αιτία της ανασφάλειας, της ανεργίας και της δυστυχίας. Αυτή η τάση, πρόσθεσε, εξασθενίζει την Ευρώπη. 
Ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε και σε σειρά σκληρών ερωτήσεων βουλευτών για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν πέτυχε να προστατεύσει τα συμφέροντα των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών κατά τις διαδικασίες έκδοσης και απέλασης, μέτρα που έχουν ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών για την αδυναμία της Τουρκίας να εφαρμόσει γενικότερα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
Ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχθηκε την αδυναμία που οφείλεται σε δυσκολίες στον τομέα του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας και υποσχέθηκε βελτιώσεις. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας, και το μεγάλο ζήτημα που εμποδίζει την πρόοδο στην ανάπτυξη των σχέσεών τους, τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τη γενοκτονία των Αρμενίων, δήλωσε ότι δεν θεωρεί τη λέξη «γενοκτονία» κατάλληλη και ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία στο παρελθόν. 
Πρόσθεσε δε ότι «αν ζούμε με το ιστορικό παρελθόν, δε θα μπορούμε να αντικρύσουμε ο ένας τον άλλον στην Ευρώπη» και υπενθύμισε την πρόταση για συγκρότηση Επιτροπής από τις δύο χώρες για να ερευνήσει τα ιστορικά αρχεία σχετικά με το θέμα αυτό. 
Όσον αφορά ερωτήματα για τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, είπε ότι η Τουρκία προσπάθησε να εξεύρει μία λύση στα προβλήματα μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών κρατών και τόνισε ότι η κατάσταση σήμερα είναι επιλογή του Ισραήλ και όχι της Τουρκίας.

AFP, TODAY΄S ZAMAN, HURRIYET DAILY NEWS, TRT)

Δεν υπάρχουν σχόλια :