Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν με τιμές τον Κινέζο Πρόεδρο Ζιντάο. Το πλαίσιο των συνομιλιών με το επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο παρουσία δεκάδων επιφανών καλεσμένων υπογραμμίζει τη σημασία που .................
..................... αποδίδει η Ουάσιγκτον στην επίσκεψη.
Και μόνον η υποδοχή του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον αρκεί για να αποδείξει ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν αλλάξει πολύ σε σύγκριση με το παρελθόν. Σε προηγούμενη επίσκεψη του Χου Ζιντάο στις ΗΠΑ ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, του είχε παραθέσει μόνο μεσημεριανό γεύμα. Από τότε όμως τα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών άλλαξαν.
Αυτή τη φορά το πρωτόκολλο περιελάμβανε υποδοχή με στρατιωτικές τιμές στο Λευκό Οίκο, κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς και επίσημο δείπνο με δεκάδες επιφανείς Κινέζους και Αμερικανούς προσκεκλημένους. Η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη συνάντηση δεν γεφύρωσαν ωστόσο τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Μπάρακ Ομπάμα τήρησε το λόγο του και, όπως είχε προαναγγείλει, άσκησε κριτική στην νομισματική πολιτική της Κίνας: «Είπα στον Πρόεδρο Χου ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας του γουάν στις αγορές. Τόνισα επίσης ότι το κινεζικό νόμισμα παραμένει υποτιμημένο και πως θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω προσαρμογές. Με την κίνηση αυτή η Κίνα θα αποκτούσε ένα αποτελεσματικό εργαλείο τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης και συγκράτησης του πληθωρισμού.
Ελπίζουμε ότι η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος θα καθορίζεται όλο και περισσότερο από τις αγορές έτσι ώστε καμία χώρα να μην έχει αθέμιτα οικονομικά πλεονεκτήματα». Ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε ωστόσο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου μετά από αρχικά προβλήματα στην απευθείας μετάφραση, εξήρε τις προόδους της χώρας και στον τομέα αυτό.
Παραδέχθηκε όμως ότι «η Κίνα είναι μια χώρα υπό ανάπτυξη που βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο μεταρρυθμίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές προκλήσεις. Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μένουν να γίνουν ακόμα πολλά στην Κίνα». Παρά τις σημαντικές αναφορές Χου και Ομπάμα στα ανθρώπινα δικαιώματα τις συνομιλίες μονοπώλησαν, όπως αναμένονταν, οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. Υπογράφηκαν δεκάδες συμφωνίες χάρη, στις οποίες οι αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 45 δις δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Κίνα είναι για τις ΗΠΑ ο τρίτος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος. Οι εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών στην Κίνα ξεπερνούν τα 100 δις δολάρια, ενώ οι σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις συντηρούν στις ΗΠΑ περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή η Κίνα έχει στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 800 δις δολαρίων. Υπάρχει συνεπώς ξεκάθαρα μια σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Παρόλα αυτά δύσκολα γίνεται λόγος για μια αρμονική σχέση μεταξύ των δύο οικονομικών και στρατιωτικών υπερδυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου